Ομάδα Καναδών ερευνητών κάνει δοκιμές σε μια νέα συσκευή, η οποία μπορεί σύντομα να ανιχνεύει τους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν στα αεροδρόμια, τα εμπορικά κέντρα και άλλους κλειστούς χώρους.
Ο αισθητήρας που περιέχεται στη συσκευή, σχεδιάζεται έτσι, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζει στον αέρα ένα συγκεκριμένο στέλεχος ιού, όπως π.χ. τη νέα γρίπη που έχει εξελιχτεί σε πανδημία.
Η συσκευή αναπτύσσεται από τον φυσικό Λικ Μπολιέ και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο «Memorial» του Καναδά, σύμφωνα με το CBC News.
Οι ερευνητές προτείνουν την τοποθέτηση του αισθητήρα σε διάφορους δημόσιους χώρους, όπου ο ιός είναι εύκολο να εξαπλωθεί, όπως κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, σχολεία, αεροπλάνα κ.α. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση του ιού σε κάποιο μέρος, οι αρμόδιες Αρχές θα αποφασίζουν τι θα κάνουν (π.χ. αν θα αρνούνται την προσγείωση ενός αεροπλάνου στο έδαφός τους ή αν θα επιτρέπουν την προσγείωσή του, αλλά θα βάζουν σε καραντίνα τους επιβάτες).
Η συσκευή ήδη έχει εντοπίσει ιούς γρίπης σε ορισμένες εργαστηριακές δοκιμές, όμως τα σχετικά τεστ αναμένεται να κρατήσουν ακόμα ένα χρόνο περίπου. Ο αισθητήρας αποτελείται από μικροσκοπικές λωρίδες πυριτίου, λεπτές όσο μια ανθρώπινη τρίχα, που ονομάζονται «πρόβολοι», γιατί είναι στερεωμένες μόνο από τη μια πλευρά, και συνδέονται με ένα τσιπ.
Κάθε λωρίδα είναι καλυμμένη με πρωτεϊνικά αντισώματα και κάθε αντίσωμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να εντοπίζει ένα συγκεκριμένο στέλεχος γρίπης. Όταν ο ιός που βρίσκεται στον χώρο, αντιδράσει με το ανάλογο αντίσωμα, τότε η λωρίδα κάμπτεται. Μια ακτίνα λέιζερ συλλαμβάνει την μεταβολή της κίνησης της λωρίδας με τα αντισώματα και στέλνει ένα σήμα προειδοποίησης.
Τα αντισώματα παρέχονται από τον ιολόγο του πανεπιστημίου «Memorial» Κεν Χιρασάβα, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να τροφοδοτήσει τη συσκευή με αντισώματα για την «παγίδευση» οποιουδήποτε ιού. Αν τα αντισώματα είναι άμεσα διαθέσιμα, η συσκευή εύκολα μπορεί να τροφοδοτηθεί με αυτά. Όμως η απομόνωση των κατάλληλων αντισωμάτων για ένα νέο ιό, μπορεί να πάρει μήνες.