Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Προσπάθεια αποτροπής αυτοκτονιών στην Ιρλανδία λόγω κρίσης και ανεργίας

Πάνω από 100.000 ενημερωτικά φυλλάδια για την ψυχική υγεία τυπώθηκαν στην Ιρλανδία σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι αυτοκτονίες ανθρώπων που έμειναν άνεργοι ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Η Εθνική Υπηρεσία Για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών ανακοίνωσε ότι η ανεργία αύξησε κατά 70% τον κίνδυνο αυτοκτονιών ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό ψυχικής νόσου.

«Τα προσωπικά χρέη έχουν αυξηθεί ραγδαία και αυτό, σε συνδυασμό με την ανεργία, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονίες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζάστιν Μπρόφι, πρόεδρος του Κολλεγίου Ψυχιατρικής της Ιρλανδίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτοκτονίες στην Ιρλανδία από πέρυσι που η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση, αλλά οι γιατροί παρατήρησαν αύξηση στη ζήτηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ενώ ένας γνωστός ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ιρλανδία διπλασιάσθηκε μέσα σε ένα χρόνο και έφθασε το 12%, ενώ αναμένεται να φθάσει το 15,5% ως το τέλος του 2010. Δικηγόροι, λογιστές και κατασκευαστές χάνουν τη δουλειά τους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές πρόσφατα έξω από κατάστημα στο κεντρικό Δουβλίνο ζητώντας δουλειά. Σύμφωνα με τον Μπρόφι, με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορεί να αποτραπεί μια αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών στην Ιρλανδία.

Εκτός από τα ενημερωτικά φυλλάδια, η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα στον κόσμο να επισκέπτεται υπηρεσίες που ασχολούνται με τους ανέργους βοηθώντας τους να εντοπίσουν τυχόν σημάδια ψυχικής διαταραχής. Ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ιρλανδία είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θυμάτων των τροχαίων.

Παρόλο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτοκτονίες το 2008, το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας των Αυτοκτονιών ανακοίνωσε ότι 9.218 άνθρωποι μεταφέρθηκαν τη χρονιά αυτή στα νοσοκομεία καθώς επιχείρησαν να κάνουν κακό στον εαυτό τους.