Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Στους 816 οι θάνατοι από τη νέα γρίπη

Η νέα γρίπη Α έχει προκαλέσει 816 θανάτους, οι οποίοι έχουν επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές αναλύσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιεύει την Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην βόρεια και στη νότια Αμερική, οι οποίες είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο, έχουν καταγραφεί 707 θάνατοι, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.

Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού έχουν σημειωθεί 74 θάνατοι, ενώ στην περιοχή της Ευρώπης έχουν επιβεβαιωθεί 34 θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης Α. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ένας θάνατος σημειώθηκε και στα ανατολικά της λεκάνης της Μεσογείου.

Κανένα θύμα της νέας γρίπης Α δεν έχει καταγραφεί από τον ΠΟΥ στην Αφρική.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του ιού Η1Ν1 ανέρχεται στις 134,503.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των δεδομένων βρίσκεται πολύ πιο κάτω από την πραγματικότητα, αφού στις χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη νέα γρίπη Α δεν είναι δυνατό να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των ασθενών και των θυμάτων του ιού.

Καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό θανάτου Ιταλού από τον ιό της νέας γρίπης.

Πρόκειται για τον απόδημο Ιταλό Τζούλιο Μασεράνο, ο οποίος ζούσε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής από το 1992.

Ο Μασεράνο, πενήντα έξι ετών, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο πριν από ένα μήνα, με συμπτώματα οξείας πνευμονίας. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της μονάδας εντατικής θεραπείας του ιταλικού νοσοκομείου του Μπουένος Άιρες, η κατάσταση του ασθενούς επιδεινώθηκε και ο θάνατος επήλθε την Δευτέρα τα ξημερώματα, στις 6.30 τοπική ώρα.

Σε ό,τι αφορά το κρουαζιερόπλοιο "Ruby Prince", το οποίο είχε ως προορισμό τη Βενετία προερχόμενο από το λιμάνι του Πειραιά, οι ιταλικές αρχές προχώρησαν σε ιατρικό έλεγχο, για να εξακριβώσουν αν μεταξύ των 3.800 επιβατών, περιλαμβάνονται άτομα που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό A/H1N1.

Οι γιατροί, δεν διαπίστωσαν ύποπτα συμπτώματα, που να αποδεικνύουν ότι σε αυτή την φάση υπάρχουν επιβάτες οι οποίοι νοσούν, και κατά συνέπεια, δόθηκε άδεια εισόδου στο λιμάνι της Βενετίας. Το κρουαζιερόπλοιο, πρόκειται να συνεχίσει, την Τρίτη, το ταξίδι του για το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε, την Δευτέρα, το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νέας γρίπης. Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για ένα 35χρονο άνδρα που είχε παρουσιάσει προβλήματα υγείας και υπέκυψε την Κυριακή στο νοσοκομείο Γιόσεφταλ, στο θέρετρο Εϊλάτ (νότια).

Είναι ο πρώτος θάνατος στο Ισραήλ ατόμου για το οποίο είχε γίνει γνωστό ότι ήταν φορέας του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης της αποκαλούμενης και γρίπης των χοίρων, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ιστοσελίδα του οποίου είχε δημοσιευθεί την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότερα από χίλια κρούσματα είχαν
διαγνωστεί στο Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τον 35χρονο,παρά μόνο ότι ήταν καπνιστής και είχε παρουσιάσει πνευμονία. Τα περισσότερα από τα κρούσματα είναι ήπιας μορφής.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανακοινώθηκε ότι από τον Απρίλιο που εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα έχουν χάσει την ζωή τους σε όλο τον κόσμο πάνω από 800 άνθρωποι.

Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης Α επιβεβαιώθηκε στο Κόσσοβο, την τελευταία περιοχή των Βαλκανίων όπου έκανε την εμφάνιση του ο ιός Η1Ν1, ανέφερε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Ο άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον ιό είναι ένας Κοσσοβάρος ο οποίος εργάζεται προσωρινά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήλθε στο Κόσσοβο πριν από λίγες ημέρες. Ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση" δήλωσε ο Σάμι Ούκα από το γραφείο του ΠΟΥ στην Πρίστινα.

Οι νοσοκομειακές αρχές του Κοσσόβου αναζητούν τα μέλη της οικογένειας του ασθενούς.