Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Κρίσιμη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας

Το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της νέας γρίπης αλλά και το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού αναμένεται να οριστικοποιήσει στη σημερινή της συνεδρίαση η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός Η1Ν1 έχει, ήδη, προκαλέσει 816 επιβεβαιωμένους θανάτους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται, εν τω μεταξύ, οι πρώτες δόσεις εμβολίων. Θα χορηγηθούν αφού πρώτα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε Σχολεία, Πανεπιστήμια, Δημόσια Κτίρια και Νοσοκομεία προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Στα τέλη Αυγούστου θα παραληφθούν, πάντως, οι νέες παρτίδες του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, καθώς έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των φαρμακείων.

«Όλα τα κέντρα υγείας στα νησιά μας, όπως και όλοι οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες, έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και για τη διαχείριση των κρουσμάτων», διαβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 η Ανδριάνα Παυλή, υπεύθυνη Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εν τω μεταξύ, έξαρση του ιού της νέας γρίπης προβλέπουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου για τον Αύγουστο στην Ελλάδα, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στις υγειονομικές αρχές όσο και στους πολίτες.