Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Εκτινάχθηκε το ταμειακό έλλειμμα

Μεγαλώνει επικίνδυνα η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, καθώς το ταμειακό έλλειμμα έφτασε τα 17,9 δισ. ευρώ στα τέλη του πρώτου εξαμήνου και αντιστοιχεί πλέον στο 7,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας (Ιούνιος - Ιούλιος) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008 το ταμειακό έλλειμμα ήταν στο 3,3% του ΑΕΠ, ενώ για ολόκληρο το περυσινό έτος διαμορφώθηκε στο 7% του ΑΕΠ.

Εξίσου ανησυχητική είναι η εικόνα και από το μέτωπο της ανεργίας, καθώς τον Ιούνιο οι απολύσεις έφτασαν τις 83.596 άτομα που είναι αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον έτος. Επίσης, καταγράφηκαν 31.885 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Οι προσλήψεις έφτασαν τις 113.571 άτομα, σημειώνοντας πτώση 10,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ως εκ τούτου, η καθαρή διαφορά, σε ό,τι αφορά τις νέες θέσεις εργασίας, ήταν αρνητική (-1.910 άτομα).

Εν τω μεταξύ, μικρή επιβράδυνση σημείωσε το Μάιο ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων καθώς διαμορφώθηκε στο 13,3% και το συνολικό ποσό της αποταμίευσης, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έφτασε τα 232 δισ. ευρώ.

Οι προθεσμιακές καταθέσεις συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, εξαιτίας της αισθητής μείωσης των αποδόσεών τους. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο αυξήθηκαν με ρυθμό 22,6%, όταν την περυσινή χρονιά είχαν φτάσει το 40% εξαιτίας των πολύ υψηλών αποδόσεων.