Ερωτηθείς σχετικά, ο προεδρεύων του Συμβουλίου αφού αναγνώρισε πως η εκκρεμότητα της ονομασίας είναι ένα σημαντικό και πολύπλοκο θέμα, τόνισε ότι απαιτείται ένα πραγματικό πνεύμα συμβιβασμού από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές για την εξεύρεση λύσης. Μια λύση, η οποία όπως είπε, θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον Κ. Μπίλντ, το θέμα της ονομασίας συνιστά βάρος για τις δύο πλευρές οι οποίες, όπως τόνισε, θα πρέπει να έχουν αντικειμενικό στόχο να προχωρήσουν σε λύση. «Αυτό το λέω έχοντας επίγνωση και με σεβασμό προς όλα τα πολύπλοκα ζητήματα, τις συγκινησιακού χαρακτήρα σχετικές πτυχές αλλά και τις αρχές που εμπλέκονται στο θέμα αυτό», κατέληξε ο Κ. Μπίλντ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι τόνισε ότι στόχος της ΠΓΔΜ είναι ο καθορισμός από την πλευρά της ΕΕ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2009 σημειώνοντας παράλληλα ότι το σημερινό Συμβούλιο αποδεικνύει ότι η συνεργασία ΕΕ και ΠΓΔΜ γίνεται όλο και πιο στενή.
Στο κείμενο της κοινής θέσης της ΕΕ που παρουσίασε ο Κ.Μπίλντ εξ ονόματος των «27» στον Α. Μιλόσοσκι επισημαίνεται ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ε.Ε. σημειώνει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα εξακολουθούν να βαρύνονται από το άλυτο ζήτημα της ονομασίας. Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μετά από διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ζωτικής σημασίας», καταλήγει το κείμενο της κοινής θέσης των «27» σε ότι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.