Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Δεύτερο σοβαρό κρούσμα γρίπης

Ένα ακόμα σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης, το δεύτερο μετά τον 33χρονο από την Κρήτη, έρχεται να προβληματίσει τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 42χρονος από τη Βόρειο Ήπειρο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Ο ίδιος φαίνεται ότι είχε παρουσιάσει, πριν από λίγες ημέρες, συμπτώματα, αλλά δεν πήγε στο γιατρό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει δεύτερο σοβαρό κρούσμα στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι πλέον δεν καταμετρώνται τα κρούσματα, αφού το 95% όσων έχουν προσβληθεί από τη νόσο έχει ιαθεί, αλλά πρόσθεσε ότι αν καταγράφεται σοβαρό κρούσμα, τότε γίνονται ανακοινώσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εν τω μεταξύ, συνεδρίασε, το πρωί της Τρίτης, η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα και ιεράρχησε τις προτεραιότητες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και τις παρεμβάσεις στα σχολεία εν όψει του φθινοπώρου.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται, πάντως, οι πρώτες δόσεις εμβολίων. Θα χορηγηθούν αφού πρώτα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε Σχολεία, Πανεπιστήμια, Δημόσια Κτίρια και Νοσοκομεία προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Στα τέλη Αυγούστου θα παραληφθούν οι νέες παρτίδες του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, καθώς έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των φαρμακείων.

«Όλα τα κέντρα υγείας στα νησιά μας, όπως και όλοι οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες, έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και για τη διαχείριση των κρουσμάτων», διαβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 η Ανδριάνα Παυλή, υπεύθυνη Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εν τω μεταξύ, έξαρση του ιού της νέας γρίπης προβλέπουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου για τον Αύγουστο στην Ελλάδα, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στις υγειονομικές αρχές όσο και στους πολίτες.