Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Αντιπρόσωποι της Φατάχ στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ θα επιτρέψει στους αντιπροσώπους της Φατάχ που ζουν στο εξωτερικό, κυρίως στη Συρία και το Λίβανο, να συμμετάσχουν τον προσεχή μήνα στο συνέδριο του κινήματος αυτού του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Όχθη, δήλωσε την Τετάρτη ισραηλινός αξιωματούχος στην Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές αρχές θα δώσουν άδεια στους αντιπροσώπους της Φατάχ στο Λίβανο και τη Συρία να συμμετάσχουν στο συνέδριο, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος μετά τη συνάντηση που είχαν στην Ιερουσαλήμ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, Τζέιμς Τζόουνς.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η ισραηλινή κυβέρνηση για να διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Όχθης», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Το 6ο συνέδριο της Φατάχ θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βηθλεέμ. Το προηγούμενο συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί 20 χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 1989 στην Τύνιδα.

Η Χαμάς αποφάσισε να απαγορεύσει στα μέλη της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας να συμμετάσχουν στο συνέδριο τονίζοντας ότι η απαγόρευση αυτή θα αρθεί εάν η Παλαιστινιακή Αρχή απελευθερώσει τους ισλαμιστές κρατουμένους. Η Χαμάς κατηγορεί τη Φατάχ ότι κρατεί εκατοντάδες μέλη της σε φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη.