Στέγνωσε το «κρατικό ταμείο» και το Δημόσιο δηλώνει αδυναμία πληρωμών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δανείζεται αφειδώς. Μάλιστα στις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ότι ο κρατικός δανεισμός, κρυφός και φανερός, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ξεπερνώντας τα 70 δισ. ευρώ φέτος υπονομεύοντας έτσι την οικονομική και πιστοληπτική θέση της χώρας, η κυβέρνηση δεν προσφέρει επαρκείς εξηγήσεις.
Από την άλλη και παρά το δανεισμό χωρίς όρια, το Δημόσιο δηλώνει πρωτοφανή αδυναμία να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ακόμη και προς τους κοινωνικά αδύνατους. Και αυτό γιατί παράλληλα αυξάνεται και το κρυφό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των δήμων, των Νομικών Προσώπων και Οργανισμών, του ΕΛΓΑ κ.ά. λόγω των αλόγιστων δαπανών και της πρωτοφανούς κατάρρευσης των εσόδων από κάθε πηγή.
Οπως αποκαλύφθηκε χθες, στον «αέρα» βρίσκονται οι συντάξεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, καθώς και το δώρο Χριστουγέννων για 1.300.000 Ελληνες, καθώς το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.ά.) χτύπησαν «κόκκινο».
Εκτακτη ενίσχυση 532+300 εκατ. ευρώ
Με επείγοντα σήματα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα 2 Ταμεία, που ασφαλίζουν άνω των 3.500.000 απασχολουμένων (μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών) ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 532 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανελαστικές υποχρεώσεις τους μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα το ΙΚΑ είχε ζητήσει και έλαβε προ 10ημέρου άλλα 300 εκατ. για την κανονική πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου (οι οποίες έτσι έχουν πιστωθεί στους 950.000 συνταξιούχους του ιδρύματος).
Η δραματική έκκληση των εν λόγω διοικητών (Θ. Αμπατζόγλου για το ΙΚΑ και Κ. Παπαθανασίου για τον ΟΑΕΕ), οι οποίοι έχουν διοριστεί από τη Ν.Δ., επαναφέρουν τους ασφαλισμένους -λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες- στη σκληρή πραγματικότητα αποκαλύπτοντας ότι το σύστημα έχει καταρρεύσει, τόσο κοινωνικοασφαλιστικά όσο και οικονομικά. Δηλαδή, όχι μόνο δεν έχουν αβγατίσει τα αποθεματικά του, όπως ισχυρίζεται η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ανεβάζοντας το περιεχόμενο του «κουμπαρά» στα 36 δισ. ευρώ επικαλούμενη ακόμη και τα ομόλογα που... θα δοθούν κατά τα επόμενα χρόνια -και μέχρι το 2013- στο ΙΚΑ, αλλά, αντιθέτως, τα Ταμεία δεν έχουν τα αναγκαία κονδύλια ακόμη και για τις συντάξεις των 470 ευρώ το μήνα.
Ως αιτίες της οικονομικής κακοδαιμονίας των ασφαλιστικών ταμείων περιγράφονται από τον διοικητή του ΟΑΕΕ οι ακόλουθες: «α) Δεν καταβλήθηκε ποσό 130 εκατ. για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους, β) η μείωση των προϋπολογισθέντων εσόδων, η οποία αναμένεται να ανέλθει στα 60 εκατ., γ) η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30 εκατ.».
Δεν πρόλαβαν να ξεπουλήσουν
Και αν ο κ. Παπαθανασίου περιγράφει, γλαφυρότατα, «γιατί κατέρρευσε το Ασφαλιστικό», ο κ. Αμπατζόγλου του ΙΚΑ αποκαλύπτει ποιο ήταν το σχέδιό τους για την (υπόλοιπη) περιουσία των Ταμείων, προφανώς στην περίπτωση που είχαν στη διάθεσή τους ακόμη (λίγο) χρόνο. Γράφει στην επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ για να δικαιολογήσει τη νέα -έκτακτη- επιχορήγηση που ζητεί από τον προϋπολογισμό: «Το αίτημα υποβάλλεται διότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης ομολόγων ύψους 4.562 εκατ. ευρώ και αφετέρου δεν έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα της αξιοποίησης του ομολογιακού χαρτοφυλακίου του ΙΚΑ προς αντιμετώπιση της ρευστότητας του ιδρύματος». Κοντολογίς ο κ. Αμπατζόγλου ομολογεί ότι δεν πρόλαβαν να τα εκποιήσουν όλα (τα κρατικά ομόλογα) προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις (συντάξεις), αφού τα έσοδα (εισφορές) έχουν «παγώσει» στα περσινά επίπεδα, έναντι προϋπολογισθείσης αύξησης 8%, και οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτινάχθηκαν στα ύψη.
**Αλλά αυτά είναι τα φανερά ελλείμματα. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και υποψήφιος πλέον με το ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας, Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος αποκάλυψε και τις δύο επιστολές-κραυγή για τις συντάξεις μέχρι τα Χριστούγεννα, τονίζει ότι πέραν όλων των άλλων «το ΙΚΑ έφτασε στο σημείο να χρωστάει 12 δισεκατομμύρια ευρώ στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Κατοικία και την Εργατική Εστία, ενώ άλλα 3,4 δισ. οφείλουν τα Ταμεία στα νοσοκομεία».