Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ρώσος δημοσιογράφος δέχεται απειλές για τη ζωή του

Ένας Ρώσος δημοσιογράφος και παλιός αντιφρονών του σοβιετικού καθεστώτος, ο Αλεξάντρ Ποντραμπίνεκ, κρύβεται μαζί με την οικογένειά του, έπειτα από απειλές που δέχθηκε για τη δημοσίευση άρθρου κατά της Σοβιετικής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η διευθύντρια της ιστοσελίδας που το δημοσίευσε.

«Φοβάται για την οικογένειά του, θέλει να την προστατεύσει», δήλωσε η Όλγα Πασκόβα, η οποία διευθύνει την ειδησεογραφική ιστοσελίδα που δημοσίευσε το άρθρο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο δημοσιογράφος προκάλεσε την οργή φιλοκυβερνητικών νεολαιίστικων οργανώσεων, καταγγέλλοντας την απόφαση του δημάρχου της Μόσχας να αλλάξει το όνομα ενός εστιατορίου από «Αντισοβιετικό», μετά από καταγγελία βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Σοκαριστήκατε από το όνομα «Αντισοβιετικό» διότι χωρίς αμφιβολία ήσασταν δεσμοφύλακες στα στρατόπεδα και τις φυλακές (...), δήμιοι σε τάγματα εκτελέσεων», έγραφε ο Ποντραμπίνεκ στο άρθρο του.

Ο δημοσιογράφος δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα, καθώς ο αριθμός τηλεφώνου του και η διεύθυνσή του δημοσιεύθηκαν σε ιστοσελίδες φιλοκυβερνητικών νεολαιίστικων οργανώσεων, διευκρίνισε η Πασκόβα, ενώ άγνωστα άτομα εμφανίστηκαν και στο σπίτι του.

Η Πασκόβα, η οποία δέχθηκε επίσης απειλές, δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για τη δημοσίευση του άρθρου αυτού παρά το γεγονός ότι πιστεύει πως θα δοθεί συνέχεια στην υπόθεση, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα απηύθυνε έκκληση για να σταματήσει η "εκστρατεία μίσους" κατά του δημοσιογράφου.

Στο παρελθόν ο Αλεξάντρ Ποντραμπινέκ, 56 ετών, έχει κρατηθεί σε γκουλάγκ για τη δημοσίευση άρθρων κατά της ΕΣΣΔ, ενώ τώρα είναι συντάκτης μιας ανεξάρτητης ιστοσελίδας, της αντιπολιτευτικής εφημερίδας Novaia Gazeta και διευθύνει μία ειδησεογραφική ιστοσελίδα.