Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Πυρηνικές κεφαλές σχεδιάζει το Ιράν σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το Ιράν εργάζεται μυστικά για την κατασκευή πυρηνικής κεφαλής γράφουν οι Financial Times μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τις μεγάλες δυνάμεις στη Γενεύη. «Το Ιράν θα βγει αλώβητο από τις συνομιλίες» λέει την ίδια ώρα ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν πως οι Βρετανοί κατάσκοποι πιστεύουν ότι το Ιράν έχει σχεδιάσει μυστικά μία πυρηνική κεφαλή από τα τέλη του 2004 ή από τις αρχές του 2005, σε αντίθεση με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν εγκατέλειψε το σχεδιασμό όπλων το 2003.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως η νέα βρετανική εκτίμηση σημαίνει ότι το Ιράν προχωρεί ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν προς την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου.

Το δημοσίευμα έρχεται μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Ιράν με αντιπροσώπους των πέντε μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ) και της Γερμανίας στη Γενεύη.

Ο απερχόμενος γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι δήλωσε την παραμονή της συνάντησης ότι το Ιράν βρίσκεται «στη λάθος πλευρά του νόμου» αφού δεν δήλωσε τη δεύτερη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου κατά την έναρξη της κατασκευής της.

«Το Ιράν ετέθη στη λάθος πλευρά του νόμου, στο μέτρο που όφειλε να έχει ενημερώσει νωρίτερα την IAEA. Το Ιράν όφειλε να μας ενημερώσει την ίδια ημέρα που αποφάσισε να αρχίσει την κατασκευή, αλλά δεν το έπραξε» δήλωσε ο Ελ-Μπαραντέι.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ιράν «θα βγει αλώβητο» από τις συνομιλίες της Γενεύης, όποια και αν είναι η έκβασή τους και κατήγγειλε τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για την εξασφάλιση πρόσβασης στον δεύτερο πυρηνικό σταθμό του Κομ.

«Οι διαπραγματευτές μπορούν βεβαίως να υιοθετήσουν την πολιτική που επιθυμούν, αλλά αυτό δεν θα μας προκαλέσει καμία ζημία. Το Ιράν έχει προετοιμασθεί για όλες τις καταστάσεις και το έθνος μας έχει μάθει κατά τη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών να ξαναστέκεται στα πόδια του και να στρέφει προς όφελός του την κατάσταση» δήλωσε.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ καταφέρθηκε και κατά των ηγετών που απαίτησαν γρήγορη πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας στη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου.

«Οι ηγέτες αυτών των χωρών έχουν διαπράξει ιστορικό σφάλμα σχολιάζοντας το νέο εργοστάσιο. Έπειτα από αυτό είπαν επίσης ότι το Ιράν οφείλει να επιτρέψει την πρόσβαση στην μονάδα το συντομότερο δυνατόν. Αλλά ποιοι είστε εσείς που θα πείτε τι πρέπει να κάνει η IAEA και το Ιράν;» είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Σαΐντ Τζαλίλι έφθασε σήμερα στη Γενεύη εκφράζοντας την πρόθεσή του να προσεγγίσει με «θετικό πνεύμα» τις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Ερχόμαστε στην Ευρώπη για τις διαπραγματεύσεις αυτές με θετικό πνεύμα» είπε ο στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα αποτελέσουν την ευκαιρία και για τις άλλες χώρες να υιοθετήσουν την ίδια προσέγγιση.

Στον ίδιο τόνο, ο σύμβουλος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι συνομιλίες αποτελούν «χρυσή ευκαιρία και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τις αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο». Ωστόσο διατύπωσε προειδοποίηση για οποιαδήποτε προσφυγή «στη βία και τον εκφοβισμό» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Υπενθυμίζουμε στις δυτικές πλευρές που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Γενεύης ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη διαπραγμάτευση και να αποφύγουν την ανήθικη πολιτική του καρότου και του μαστίγιου» είπε.