«Δεν τίθεται θέμα αγοράς (πυραύλων) αξίας 7 - 8 δισ. δολαρίων. Ούτε πρόκειται για ειλημμένη απόφαση», δήλωσε. Ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι, οι εκτοξευτήρες των πυραύλων δεν είναι σταθεροί, αλλά κινούμενοι και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αναπτύσσονται εναντίον κάποιου συγκεκριμένου στόχου «συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν». «Για παράδειγμα, ο γείτονάς μας, η Ελλάδα, διαθέτει έξι συστοιχίες πυραύλων. Η Τουρκία έναντι αυτού δεν διαθέτει κάτι αντίστοιχο. Όσον αφορά στο Ιράν, δεν γνωρίζω πόσους διαθέτει», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης διατύπωσαν την άποψη ότι η Τουρκία πρόκειται να υπογράψει μεγάλη συμφωνία αγοράς πυραύλων, οι οποίοι θα εντάσσονταν στο σύστημα της αντιπυραυλικής ζώνης που σχεδίασε να εγκαταστήσει η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση στην Ευρώπη.
Όταν το σύστημα αυτό εγκαταλείφθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης «υπαινίχθηκαν» ότι η αγορά των πυραύλων μπορεί να εξυπηρετεί αμυντικές ανάγκες απέναντι στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος υφυπουργός αμυντικής βιομηχανίας Μουράτ Μπαγιάρ, ο οποίος επισκέφθηκε εγκαταστάσεις της εταιρείας Raytheon στις ΗΠΑ, αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ρωσικής εταιρείας, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους S-400. Ανάλογη επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσε το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο στις εγκαταστάσεις της κινεζικής εταιρείας CPMIEC.