Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Απαγορεύσεις έκφρασης και συγκεντρώσεων στην Ονδούρα

Η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών στην Ονδούρα, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, εξέδωσε διάταγμα που της επιτρέπει να απαγορεύσει την ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα συγκεντρώσεων και την αναστολή λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, για λόγους «διατάραξης της κοινωνικής γαλήνης», όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο de facto υπουργός Εσωτερικών Όσκαρ Ματούτε δήλωσε πως τα μέσα ενημέρωσης που προτρέπουν στη βία θα τεθούν υπό την ισχύ του διατάγματος αυτού.

Παράλληλα, ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε πως το διάταγμα, με ημερομηνία υπογραφής 26 Σεπτεμβρίου, ήδη έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα του Κράτους.

Επίσης, η de facto κυβέρνηση της Ονδούρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η Βραζιλία ενδέχεται να χάσει το δικαίωμά της να διατηρήσει τη διπλωματική της αποστολή στην Ονδούρα μέσα σε δέκα ημέρες, εξαιτίας της διαφωνίας που ανέκυψε με τον έκπτωτο πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια που έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Βραζιλίας.

Η Ονδούρα έδωσε στη Βραζιλία δέκα ημέρες προθεσμία να αποφασίσει εάν θα παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στο κ. Σελάγια ή θα τον παραδώσει στις νέες αρχές της χώρας, που θέλουν να τον δικάσουν με την κατηγορία της προδοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Σελάγια που ανατράπηκε τον Ιούνιο κατέφυγε στο εξωτερικό αλλά την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε στην Ονδούρα προστατευμένος στη βραζιλιανή πρεσβεία.

Η de facto κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να εισβάλει στη πρεσβεία για να συλλάβει τον κατηγορούμενο πρόεδρο Σελάγια.