Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τις Φιλιππίνες το Σαββατοκύριακο είναι ουσιαστικά ένας οιωνός των χειρότερων καταστροφών που έρχονται αν οι χώρες σε όλον τον κόσμο δεν κινητοποιηθούν για να προστατεύσουν τον πλανήτη, προειδοποιούν περιβαλλοντολόγοι.
«Η φύση μάς εκδικείται», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος των Φιλιππίνων Λίτο Ατιένζα. «Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι βροχές που προκάλεσε μέσα σε εννιά ώρες ο τυφώνας Κετσάνα αντιστοιχούσαν σε βροχές ενός μήνα--410,6 χιλιοστόμετρα. Η βροχόπτωση ήταν σχεδόν διπλάσια με αυτή του κυκλώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, τον Αύγουστο του 2005.
Σύμφωνα με την κλιματολόγο Φλαβιάνα Χιλάριο αυτή η ασυνήθιστη μέχρι τώρα ποσότητα νερού είναι πολύ πιθανό να γίνει κανόνας στις Φιλιππίνες, αφού οι καιρικές συνθήκες στη χώρα αλλάζουν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Greenpeace κάλεσε τις βιομηχανικές χώρες να συνεισφέρουν οικονομικά στην προστασία των δασών για να μπορέσουν χώρες όπως οι Φιλιππίνες να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.
Ο Βον Χερνάντες, διευθυντής της Greenpeace για τη νοτιοανατολική Ασία τόνισε πως η κατάσταση στις Φιλιππίνες δείχνει το πόσο απροετοίμαστες είναι πολλές χώρες να αντιμετωπίσουν το μέγεθος των καταστροφών που θα προκληθούν από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι επιστήμονες έχουν υποδείξει ότι είναι αναγκαία η περικοπή από 25% ως 40% των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2050 για να αποφευχθούν καταστροφικές και αμετάκλητες κλιματικές αλλαγές.
«Όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να περιμένουν ως το 2050, αν συνεχίσουν να πλήττονται από τυφώνες», είπε χαρακτηριστικά ο Χέντερσον Αλβάρες, σύμβουλος της προέδρου των Φιλιππίνων για θέματα περιβάλλοντος.