Η επιστροφή των εποχών γεμίζει τους ταμιευτήρες γύρω από το λεκανοπέδιο, αλλά και απειλεί με πλημμύρες τους οικισμούς στα καμένα.
Από τις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου ο καιρός στην περιοχή της Αττικής και όχι μόνο έδειξε σαφή διάθεση να διαψεύσει το στερεότυπο για την εξαφάνιση των δύο ήπιων εποχών. Οι βροχοπτώσεις έγιναν σαφώς περισσότερες ήδη από το Σεπτέμβριο και αντίστοιχα συνεχίστηκαν και την Ανοιξη. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην έναρξη του φετεινού Φθινοπώρου.
Οι κάτοικοι στους οικισμούς που βρίσκονται στους πρόποδες της Πεντέλης, την Πάρνηθας και των άλλων περιοχών που κάηκαν δεν έχουν φυσικά κανένα λόγο να χαίρονται, καθώς ήδη τα μπουρίνια έχουν «πνίξει» αρκετές περιοχές.
Στην ΕΥΔΑΠ ωστόσο δεν μπορούν παρά να... πανηγυρίζουν, καθώς τα αποθέματα της πρωτεύουσας σε νερό συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της, στο τέλος του Σεπτεμβρίου το σύνολο τους έφτανε τα 660 εκατ. κυβικά μέτρα, όταν ένα χρόνο πριν ήταν στα 485 εκατ. κ.μ.
Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στο Μόρνο, που πλέον με τα 400 εκατ. κ.μ. νερού που συγκρατεί έχει επιστρέψει σε τιμές που είχε να δει από τον Ιούλιο του 2007. Αντίθετη πορεία διέγραψε η Υλίκη, που παραδόξως συνέχισε την φθίνουσα πορεία της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά πολλούς μέρος της απώλειας έγινε εσκεμμένα, με διοχέτευσή του στον Ασωπό, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά της μόλυνσης με εξασθενές χρώμιο.
Ερχεται βροχή, έρχεται μπόρα
Συχνότερες και πιο έντονες βροχοπτώσεις ενδέχεται να επιφέρει μελλοντικά η επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Caltech, υπό τους καθηγητές Πολ Ο’Γκόρμαν και Τάπιο Σνάιντερ αντίστοιχα, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Science Daily.
Η έρευνα προβλέπει σαφή και διαρκή αύξηση των βροχών στις περιοχές του πλανήτη, εκτός από τους τροπικούς όπου οι εκτιμήσεις είναι προς το παρόν αντικρουόμενες. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν τόσο στους τροπικούς όσο και στις εύκρατες ζώνες, αλλά θα μειωθούν στις υποτροπικές περιοχές.
Η νέα μελέτη εκτιμά ότι οι βροχοπτώσεις θα αυξάνονται κατά 6% περίπου για κάθε άνοδο κατά ένα βαθμό Κελσίου της μέσης θερμοκρασίας στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ξεχωριστές έρευνες του ΜΙΤ, νωρίτερα φέτος, εκτίμησαν ότι, αν δεν υπάρξουν ταχείες και ευρείας κλίμακας αλλαγές πολιτικής από τα κράτη, υπάρχει πιθανότητα 50% να αυξηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 5,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, ενώ υπάρχει 90% πιθανότητα η θερμοκρασία να αυξηθεί μεταξύ 3,5 έως 7,4 βαθμών μέχρι το τέλος του 21ού αιώνα.
Η βασική αιτία για την προβλεπόμενη αύξηση των βροχοπτώσεων είναι ότι ο θερμότερος αέρας μπορεί να διακρατήσει περισσότερους υδρατμούς, που γίνονται βροχή κάποια στιγμή.