Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Φονικό τσουνάμι στον Ειρηνικό

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε χθες στα νησιά Σαμόα και στο γειτονικό αρχιπέλαγος των Τόνγκα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αξιωματούχους.

«Πρέπει να υπάρχουν πάνω από 100 νεκροί, η τελευταία καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 14.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας) και μετρήσαμε 84 πτώματα», δήλωσε εργαζόμενος στο νοσοκομείο Τουπού Ταμασίσι των Σαμόα.

Σε πολλές δεκάδες ανέρχονται επίσης οι αγνοούμενοι στα νησιά Σαμόα, ενώ έχει διακοπεί η επικοινωνία με πολλά χωριά.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η καταστροφή στις Σαμόα είναι αφάνταστη. «Οι παραλίες γύρω από παραθαλάσσια χωριά είναι γεμάτες πτώματα», σύμφωνα με τον νεοζηλανδικό ιστότοπο Stuff. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κύματα ύψους 6 μέτρων παρέσυραν αυτοκίνητα και ανθρώπους και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι ηλικιωμένοι και παιδιά.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 06:48 τοπική ώρα χθες Τρίτη και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Απία, πρωτεύουσας της Δυτικής Σαμόας.

Είκοσι λεπτά μετά το σεισμό ακολούθησε το τσουνάμι. Σύμφωνα με τον Σάλα, τα κύματα έφτασαν ακόμα και τα 7,5 μέτρα.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης Τογκιόλα Τουλαφόνο από τη Χαβάη, διευκρινίζοντας πως ένα μεγάλο τμήμα του νησιού Τουτουίλα έχει καταστραφεί.

«Μέχρι τώρα πιστεύουμε πως ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους εκατό», δήλωσε ο υποδιευθυντής του κέντρου διαχείρισης καταστροφών της Δυτικής Σαμόα Αουσεγκάλια Μουιπόλα. «Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοούμενων», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως στο νησί Ουπόλου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη καταστροφή.

«Ορισμένες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί και το τσουνάμι κάλυψε με άμμο μεγάλα τμήματα των νησιών, έτσι δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι νεκροί. Χρειαζόμαστε ειδικά μηχανήματα για να εντοπίσουμε τα πτώματα», κατέληξε.

Περισσότεροι από εκατό διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν σπεύσει στην περιοχή και είναι χαρακτηριστικό πως αυτό που έκαναν πρώτα απ' όλα είναι να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες καρύδες για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες για τρόφιμα και νερό.

Ο σεισμός μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS) έγινε στις 20:48 ώρα Ελλάδας την Τρίτη, και το επίκεντρο του εντοπίζεται σε απόσταση 200 χλμ νοτιοδυτικά της Απία, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της USGS.

Έπληξε το αρχιπέλαγος των Σαμόα που αποτελείται από το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα με περίπου 217.000 κατοίκους και τις αμερικανικές Σαμόα, που διοικούνται από την Ουάσινγκτον και έχουν 65.000 κατοίκους.

«Ο απολογισμός μπορεί να επιβαρυνθεί διότι και άλλα θύματα δεν έχουν καταγραφεί λόγω των προβλημάτων επικοινωνίας», δήλωσε ο Ταλουτάλα Μαουάλα γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα σε κατάσταση καταστροφής τις αμερικανικές Σαμόα μετά τον σεισμό που έπληξε χθες στο αρχιπέλαγος και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων κρίσης (Fema) αποφάσισε σήμερα να στείλει δυο ομάδες διάσωσης στις αμερικανικές Σαμόα.

Σε στενή συνεργασία με την αμερικανική ακτοφυλακή, η Fema στέλνει στις αμερικανικές Σαμόα δυο ομάδες διάσωσης για να προσφέρουν την βοήθεια τους στις περιοχές που επλήγησαν, εξήγησε ο διοικητής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Κρεγκ Φουγκέιτ σε ανακοίνωση του.

Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιαπωνία

Προειδοποίηση για τσουνάμι για όλη την ακτογραμμή της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, μετά τον σεισμό που έπληξε τις νήσους Σαμόα, εκδόθηκε σήμερα από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας υπάρχει κίνδυνος να ανέβει περίπου 50 εκατοστά σε όλες τις ανατολικές ακτές της χώρας, από τη νήσο Χοκάιντο έως το αρχιπέλαγος της Οκινάουα, περνώντας από την μεγάλη νήσο Χονσού όπου βρίσκονται οι πόλεις, Τόκιο, Ναγκόγια και Οζάκα.