Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Νεκροί Ταλιμπάν σε επεισόδια βίας στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 50 Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι αφγανικές αρχές.

Μόνο στην επαρχία Κουντούζ (βόρεια), τουλάχιστον 18 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια συγκρούσεων στην Άρτσι, μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της επαρχίας.

Στην επαρχία Χελμάντ, την πιο βίαιη της χώρας, 12 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Την Παρασκευή οι εξεγερμένοι έστησαν ενέδρα στην αφγανική αστυνομία και σε στρατιώτες των διεθνών δυνάμεων. Στη σύγκρουση που ακολούθησε οκτώ Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης στη Χελμάντ την Παρασκευή, τρεις εξεγερμένοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης του αφγανικού στρατού, της αστυνομίας και των διεθνών δυνάμεων, στην περιοχή Γκρεσκ. Ένας τοπικός διοικητής των Ταλιμπάν, ο Φαζάλ Ραχίμ, που εθεωρείτο υπεύθυνος για δολοφονίες αμάχων και αφγανών στρατιωτών, περιλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ένα ανακοινωθέν.

Στη γειτονική επαρχία Νιμρόζ, μία ομάδα ανταρτών επιτέθηκε σε μεθοριακό αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Κανγκ στα σύνορα με το Ιράν, σήμερα Σάββατο γύρω στις 02:00 (00:30 ώρα Ελλάδας).

Στη διάρκεια των συγκρούσεων που κράτησαν πάνω από εννέα ώρες, η αστυνομία, δύο άνδρες της οποίας τραυματίστηκαν, σκότωσε οκτώ Ταλιμπάν, δήλωσε ο επικεφαλής της επαρχιακής αστυνομίας, Αμπντούλ Τζαμπάρ Πορντίλι.

Και στα ανατολικά, τέσσερις Ταλιμπάν σκοτώθηκαν την Παρασκευή έπειτα από επίθεση σε μεθοριακό αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Ντουρ Μπάμπα, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.