Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν υπεραμύνεται της συμμετοχής των Ευρωπαίων και Καναδών εταίρων των ΗΠΑ στη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν και τονίζει ότι καμιά χώρα δεν απέσυρε τους στρατιώτες της, παρά το βαρύ τίμημα που πληρώνει σε μια επιχείρηση ολοένα και περισσότερο αμφισβητούμενη.
Ο Ράσμουσεν, στην πρώτη βαρυσήμαντη ομιλία που θα απευθύνει ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον, την Δευτέρα στις 17:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Reuters, παραδέχεται ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν χώρα αυτή.
«Ξέρω ότι είστε πολλοί, εδώ στην Ουάσινγκτον, που ανησυχείτε από τους περιορισμούς τους οποίους ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ θέτουν όσον αφορά την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους, από το χρόνο που πρέπει το ΝΑΤΟ να λάβει μια απόφαση και από τις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών για την αποστολή επιπλέον δυνάμεων στη χώρα αυτή», τονίζει ο Ράσμουσεν στην ομιλία του.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας θα υπενθυμίσει ότι «35.000 στρατιώτες, όχι Αμερικανοί, μετέχουν σε αυτή την αποστολή», δηλαδή το 40% των στρατευμάτων και ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται. «Δεκαέξι χώρες αύξησαν τις δυνάμεις τους. Κανείς δεν αποσύρθηκε», προσθέτει ο γγ του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο Ράσμουσεν τονίζει ότι «και οι σύμμαχοι δεν εγκαταλείπουν τη μάχη. Δεκατέσσερις χώρες έχουν στείλει δυνάμεις στο νότο, δίπλα στους αμερικανούς στρατιώτες. Είκοσι έχασαν στρατιώτες τους στα πεδία των μαχών και ορισμένες υπέστησαν βαριές απώλειες».
Η Γαλλία έχασε την Κυριακή τέσσερις στρατιώτες ενώ πέντε τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 35 τον αριθμό των γάλλων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την άφιξη των γαλλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν το Δεκέμβριο του 2001. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης την Κυριακή το θάνατο ενός Βρετανού και δύο Αμερικανών και στρατιωτών.
«Κάθε Τετάρτη στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις χώρες που έχασαν στρατιώτες τους. Και αυτό γίνεται κάθε εβδομάδα, ανεξαιρέτως, από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Δεν θα δεχτώ κανέναν που θα πει ότι οι Ευρωπαίοι και οι Καναδοί δεν πληρώνουν το τίμημα για να πετύχουμε στο Αφγανιστάν, γιατί αυτό είναι λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ράσμουσεν.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποιεί τους Αμερικανούς συνομιλητές του να αποφεύγουν επιχειρήματα όπως ότι «οι σύμμαχοι εγκαταλείπουν τη μάχη», γιατί έτσι «οι Ευρωπαίοι και οι Καναδοί θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες και να συναινούν σε αυτές τις θυσίες».
Ο Ράσμουσεν παραδέχεται ότι η αποστολή είναι δύσκολη: «Αν πετύχουμε στο Αφγανιστάν, αυτό θα γίνει μόνο γιατί θα είναι έργο όλων μας». «Σκόπιμα είπα αν θα πετύχουμε, γιατί δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι μας», υπογραμμίζει και τάσσεται υπέρ μιας «αλλαγής».
«Η στήριξη της κοινής γνώμης σε αυτή την αποστολή μειώνεται όλο και περισσότερο γιατί οι απώλειες στους στρατιώτες αυξάνονται, γιατί αμφιβολίες διατυπώθηκαν όσον αφορά τις εκλογές και κυρίως γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι δεν θα καταλήξουμε πουθενά», εξηγεί επίσης.
«Οι συμπατριώτες μας και οι Αφγανοί θέλουν να δουν την άκρη του τούνελ. Θέλουν να δουν την αρχή μιας μετάβασης που σημαίνει ότι οι Αφγανοί πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των επαρχιών, μίας προς μίας, με στήριξη των διεθνών δυνάμεων», προσθέτει στην ομιλία του ο Ράσμουσεν, και τονίζει πως «το ΝΑΤΟ θα μείνει στο Αφγανιστάν όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας».
«Ωστόσο για να αναλάβουν οι αφγανικές δυνάμεις τον έλεγχο, πρέπει να είναι καλύτερα εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες και μεγαλύτερες σε μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσουμε σε περισσότερο εξοπλισμό και περισσότερη εκπαίδευση, γιατί προς το παρόν (οι αφγανικές δυνάμεις) δεν είναι έτοιμες», διευκρινίζει.
«Θα είναι μια από τις προκλήσεις της συνόδου για το Αφγανιστάν που θα διεξαχθεί στο τέλος του έτους», υποστηρίζει ο Ράσμουσεν. «Αν δεν πετύχουμε, το Αφγανιστάν θα παραμείνει μια βάση για τους τρομοκράτες. Το Πακιστάν, χώρα με πυρηνικά, θα αποσταθεροποιηθεί και ο εξτρεμισμός θα εξαπλωθεί γρήγορα στην κεντρική Ασία και μετά την Ευρώπη», προειδοποιεί παράλληλα ο γγ του ΝΑΤΟ.