Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

«Ο ανεικονισμός στη βυζαντινή θρησκευτική τέχνη»

Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Ο ανεικονισμός στη βυζαντινή θρησκευτική τέχνη» διοργανώνεται στη Γενεύη στις 1-3 Οκτωβρίου, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Γενεύης και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου «Αγία Κυριακή», που έχει ιδρυθεί σε Γενεύη και Λωζάνη το 2005.

Το συμπόσιο στηρίζουν, επίσης, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Γενεύη, η πόλη της Γενεύης καθώς και ελληνοελβετικοί σύλλογοι.

Ξεκινώντας από το σχέδιο αποκατάστασης του ναού της Αγίας Κυριακής στη Νάξο, το συμπόσιο αυτό, στο οποίο θα συμμετάσχουν πολλοί επιστήμονες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για το φαινόμενο του θρησκευτικού ανεικονισμού.

Οι ανεικονικές ή κοσμικές αναπαραστάσεις, με μοτίβα γεωμετρικά και με αναπαραστάσεις φυτών, ζώων και πουλιών, ατόμων και καθημερινών δραστηριοτήτων αποτελεί μία άλλη, ελάχιστα γνωστή, μορφή της βυζαντινής τέχνης. Τη συναντούμε ως διάκοσμο όχι μόνον σε κοσμικούς χώρους και εργαλεία αλλά να πλαισιώνει και τους ιερούς χώρους.

Στο πλαίσιο του συμποσίου αναμένεται να ανακοινωθεί η σύσταση της Ελβετικής Ένωσης για τις Βυζαντινές Σπουδές, ενώ την τελευταία ημέρα του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα τα προβλήματα αποκατάστασης του ναού της Αγίας Κυριακής στη Νάξο.

Σημειώνεται πως ο σύλλογος «Αγία Κυριακή» έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διαφύλαξη των ανεικονικών τοιχογραφιών του ομωνύμου ναού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Απείρανθο της Νάξου. Σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου, ο καλής ποιότητας επιτοίχιος διάκοσμος κινδυνεύει να χαθεί, εξαιτίας της φθοράς του κτίσματος.