Οι ιρανικές αρχές επανέλαβαν την Δευτέρα πως το δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία και πρόσθεσαν πως οι φόβοι των Δυτικών για το θέμα αυτό είναι αβάσιμοι.
Το νέο εργοστάσιο που κατασκευάζεται κοντά στο Κομ «δεν παραβιάζει κανένα διεθνή νόμο. Οι δυτικής χώρες διατυπώνουν σχόλια που δεν είναι ρεαλιστικά», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χασάν Γασγαβί.
Η Τεχεράνη ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το δεύτερο εργοστάσιο και δήλωσε πως θα είναι υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών της υπηρεσίας.
«Οι ισχυρισμοί και η προβολή στα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν βάση», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις δηλώσεις διαμαρτυρίας ηγετών της Δύσης, ανάμεσά του και του Μπαράκ Ομπάμα. «Το Ιράν είναι έτοιμο να δώσει διευκρινίσεις για οτιδήποτε σχετικό με το νέο πυρηνικό εργοστάσιο», τόνισε ο Γασγαβί.
Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί επισήμανε από την πλευρά του ότι η χώρα του θα προχωρεί στον εμπλουτισμό μόνο του 5% του ουρανίου 235, στο νέο εργοστάσιο, ποσοστό που είναι συμβατό με τις πυρηνικές δραστηριότητες για ειρηνικούς σκοπούς.
Πάντως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε προειδοποίηση για ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά των πυρηνικών σταθμών του Ιράν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου την Δευτέρα.
Μια τέτοια επίθεση θα ήταν «τρέλα» και οι τρομακτικές της συνέπειες δεν θα επηρέαζαν μόνο το Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τεχεράνη τον επόμενο μήνα για συνομιλίες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η επικέντρωση των συζητήσεων για τα πυρηνικά μόνο στο Ιράν δεν είναι σωστή. «Είμαστε απολύτως κατά των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή...Αλλά υπάρχει μία χώρα στη Μέση Ανατολή, η οποία κατέχει πυρηνικά όπλα: το Ισραήλ. Υπάρχει, ωστόσο, μια διαφορά: το Ισραήλ δεν είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ενώ το Ιράν είναι», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal.
Στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπού Γάιτ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.
«Όμως, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τον ιρανικό κίνδυνο. Το Ιράν οφείλει να τερματίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και το Ισραήλ να εγκαταλείψει επίσης τα πυρηνικά του προγράμματα», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat.
Η ένταση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οξύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν η Τεχεράνη αποκάλυψε την ύπαρξη και δεύτερης μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας και της Γερμανίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Γενεύη για να συζητήσουν το θέμα.