Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Παύθηκε ο κορυφαίος Αμερικανός στην αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ στην αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν παύθηκε έπειτα από διένεξη με τον Ευρωπαίο επικεφαλής του σχετικά με τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Ο Πίτερ Γκαλμπρέιθ, αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Κάι Έιντε, είχε εκφραστεί επιθετικά και απερίφραστα για τη νοθεία που έγινε κατά την ψηφοφορία της 20ης Αυγούστου, προκαλώντας την οργή του Νορβηγού επικεφαλής του, ο οποίος προτιμά να δραστηριοποιείται στα παρασκήνια.

Ο Γκαλμπρέιθ αναχώρησε από την Καμπούλ πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από φιλονικία των δύο ανδρών. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν παραδεχτεί τότε τη διένεξη, όμως την είχαν υποβαθμίσει κάνοντας λόγο για διαφορά στο «στυλ» και είχαν πει ότι περιμένουν ότι ο Γκαλμπρέιθ θα επιστρέψει.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επειδή από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δεν επετράπη στο προσωπικό να μιλάει δημόσια για το θέμα, δήλωσε ότι ο Γκαλμπρέιθ δεν θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν.