Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τρεις στη φυλακή για τη δολοφονία του Κυπριωτάκη

Το δρόμο για τις δικαστικές φυλακές Νεάπολης Λασιθίου πήραν οι τρεις κατηγορούμενοι για την απαγωγή και δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη. Οι τρεις άνδρες κατά τη διάρκεια των απολογιών τους διαφοροποίησαν το μεγαλύτερο μέρος της προανακριτικής τους κατάθεσης, βγάζοντας ουσιαστικά την «ουρά» τους απ’ έξω και ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το φταίξιμο.

Ο 27χρονος Αμέρ Νουχ από τη Συρία επέμεινε ότι δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη στην υπόθεση, ενώ ο 25χρονος συμπατριώτης του Οσάμα Νουχ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία του άτυχου 50χρονου. Από την πλευρά του, ο 33χρονος Γιάννης Σταυρουλάκης υποστήριξε ότι αναμειγνύεται μόνο στην απαγωγή και όχι στο φόνο: «Ορκίζομαι στη ζωή του παιδιού μου ότι δεν συμμετείχα στη δολοφονία του Κυπριωτάκη. Δεν με νοιάζει να σαπίσω στη φυλακή, δεν θέλω όμως η κοινωνία να νομίζει ότι είμαι φονιάς». Επίσης, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης, καθώς από τα λύτρα πήρε μόνο 30.000 ευρώ, ενώ οι δύο αλλοδαποί πήραν από 62.000 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι δύο Σύριοι αναφέρουν ότι ο Σταυρουλάκης έκρυψε μέρος των λύτρων, με αποτέλεσμα ο ίδιος να καρπωθεί το ποσό των 76.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι και στους τρεις ο εισαγγελέας Ηρακλείου είχε ασκήσει σε βάρος τους διώξεις για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αρπαγή με σκοπό τα λύτρα, ανθρωποκτονία από πρόθεση (σε βαθμό κακουργήματος), περιύβριση νεκρού κατά συναυτουργία και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (σε βαθμό πλημμελήματος).

Οπως προέκυψε από τις ομολογίες των φερόμενων ως δραστών, ο άτυχος επιχειρηματίας βίωσε ένα αληθινό μαρτύριο στα χέρια τους πριν πεθάνει. Ο 50χρονος υπέστη έναν άνευ προηγουμένου «πόλεμο» νεύρων: από τη μια τον απειλούσαν και από την άλλη τον διαβεβαίωναν ότι θα φύγει ζωντανός. Από τη μια ένιωθε ότι είχε έρθει το τέλος του και από την άλλη ήλπιζε ότι θα ξαναδεί τα παιδιά του.

Τη μοιραία νύχτα «παγιδευμένος» μέσα στο πορτμπαγκάζ τούς άκουσε να τσακώνονται και όταν άνοιξαν το καπό, ήξερε ότι θα τον σκότωναν. Ο Σταυρουλάκης ισχυρίζεται ότι όταν προσπάθησε να αποτρέψει τους δύο Σύριους από να τον σκοτώσουν εκείνοι του έριξαν μπουνιά στο στομάχι. Από την άλλη, ο 25χρονος αλλοδαπός περιέγραψε ότι υπέστη σοκ όταν ο Σταυρουλάκης έπνιξε με τα χέρια του τον Κυπριωτάκη, αφού προηγουμένως τον χτύπησαν με πέτρα στο κεφάλι.