Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Νέες δοκιμές πυραύλων από το Ιράν

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν με επιτυχία στην εκτόξευση πυραύλου Sejil, προηγμένης τεχνολογίας βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο στρατιωτικών δοκιμών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars και το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV.

«Για πρώτη φορά οι Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποίησαν δοκιμή πυραύλου Sejil δύο θαλάμων με κινητήρα στερεών καυσίμων», διευκρίνισε το πρακτορείο Fars.

Ο Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε πως η εκτόξευση του πυραύλου αυτού έγινε παράλληλα με τις δοκιμές των πυραύλων Σαχάμπ-3.

Επίσης νωρίτερα την Δευτέρα, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν με επιτυχία στην εκτόξευση πυραύλου Σαχάμπ-3 με βεληνεκές 2.000, μετέδωσε το Press TV, το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν. Σύμφωνα με τον σχολιαστή της τηλεόρασης, οι πύραυλοι Σαχάμπ-3 έχουν βεληνεκές από 1.300 ως 2.000 χιλιόμετρα.

Ο Χοσεΐν Σαλαμί, νωρίτερα δήλωσε, σύμφωνα με το Irna, πως η απάντηση του Ιράν στις απειλές θα είναι καταστροφική. «Δεν είμαι διπλωμάτης...αλλά μιλάω ως διοικητής μια στρατιωτικής μονάδας. Απέναντι στις απειλές κατά την ύπαρξης, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και των αρχών του (ισλαμικού) καθεστώτος η απάντησή μας θα είναι άμεση, δυναμική και καταστροφική», επισήμανε, προσθέτοντας πως η απάντηση αυτή θα κάνει τους εχθρούς να μετανιώσουν για τις απειλές τους.

«Είμαστε έτοιμοι και απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Οι ασκήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις υπάρχουσες απειλές», τόνισε ο Σαλαμί, αναφερόμενος στις βαλλιστικές δοκιμές με πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς που έγιναν την Κυριακή.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι ανησυχεί για την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εν μέσω της αυξανόμενης έντασης για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το σχόλιο έκανε στο περιθώριο συνάντηση των υπουργών άμυνας της ΕΕ στη Σουηδία που το εξάμηνο αυτό ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία ζήτησε από το Ιράν να «σταματήσει αμέσως τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» που είναι οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, κυρίως μακρού βεληνεκούς τύπου Σαχάμπ 3 και Sejil.