Εκτιμήσεις χωρίς τον παραμικρό δεσμευτικό χαρακτήρα για το ύψος του ελλείμματος στο τέλος του έτους αποστέλλει σήμερα στη Eurostat η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Μεταξύ των στοιχείων που αποστέλλονται περιλαμβάνονται οι τελικές εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2008, που αποτελεί αντικείμενο «συμφωνίας» ανάμεσα στην ελληνική και την κοινοτική στατιστική υπηρεσία και εκτιμήθηκε την περασμένη Άνοιξη στο 5% του ΑΕΠ.
Ουδείς μπορεί να αποκλείσει όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ακόμα υψηλότερο. Κι αν το έλλειμμα του 2008 ήταν κοντά στο 5%, ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το έλλειμμα στο τέλος του 2009.
Ο στόχος για έλλειμμα 3,7% που περιγράφεται στον προϋπολογισμό, παραχώρησε τη θέση του σε πρόβλεψη για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος μόλις προχθές σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Euro2day ανέβαζε υπό προϋποθέσεις το έλλειμμα ακόμα και στο 8%. Την ίδια ώρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για έλλειμμα 10% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία που θα αποσταλούν σήμερα, θα συζητηθούν στο πλαίσιο των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin αύριο και μεθαύριο στη Στοκχόλμη. Μπορεί τα συμβούλια να είναι άτυπα, οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πάντως πως θα διαμορφωθεί κλίμα έναντι της Ελλάδας, το οποίο και θα λάβει σάρκα και οστά στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου όταν και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα περιθώρια που θα δοθούν στη χώρα μας για να επανέλθει σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η κυβέρνηση μέχρι πρότινος διαπραγματευόταν διετή περίοδο προσαρμογής (όταν ακόμα δεν γινόταν λόγος για έλλειμμα 6%) ενώ το ΠΑΣΟΚ αν κερδίσει τις εκλογές θα διαπραγματευτεί τριετή περίοδο.
Σημειώνεται πως στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, την Ελλάδα δεν θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου αλλά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Τζαννίνης.