Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Γκι Λαλιμπερτέ, ιδρυτής του Τσίρκου του Ήλιου (Cirque du Soleil) μαζί με δύο αστροναύτες, ένα Ρώσο και έναν Αμερικανό, ταξιδεύουν με το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, το οποίο εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε όπως είχε προγραμματιστεί στις 13.14' τοπική ώρα (10.14' ώρα Ελλάδος) από το ρωσικό διαστημικό κέντρο που βρίσκεται στη στέπα του Καζακστάν, 200 χλμ. ανατολικά της θάλασσας Αράλης. Το Σογιούζ ΤΜΑ-16 αναμένεται να προσδεθεί στο ΔΔΣ ύστερα από δύο ημέρες, την Παρασκευή 08.35' ώρα Γκρίνουιτς (11.35' ώρα Ελλάδος).
Έβδομος τουρίστας του διαστήματος, ο 50χρονος Γκι Λαλιμπερτέ από το Κεμπέκ συνοδεύεται από τους αστροναύτες Μαξίμ Σουράγεφ και Τζέφρι Ουίλιαμς. Ο Λαλιμπερτέ πλήρωσε τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια για τη διαστημική του περιπέτεια.
Πρώτος καλλιτέχνης που ταξιδεύει στο διάστημα, ο Λαλιμπερτέ θα επιστρέψει στη γη στις 11 Οκτωβρίου με τον αμερικανό αστροναύτη Μάικλ Μπάρατ και το ρώσο κοσμοναύτη Γκενάντι Ραντάλκα, οι οποίοι έχουν μείνει έξι μήνες στο διάστημα.
Ο Λαλιμπερτέ που μετέτρεψε το πάθος του για τα ακροβατικά και τα νούμερα του τσίρκου, σε μια παγκόσμια αυτοκρατορία της ψυχαγωγίας, θέλει να εμπνευστεί από τον αβαρή κόσμο του διαστήματος και να προωθήσει τη σημασία της πρόσβασης στο καθαρό νερό στη γη. Παράλληλα προτίθεται να θέσει σε τροχιά εννέα μύτες γελωτοποιού και να δώσει παράσταση που θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο στις 9 Οκτωβρίου, συνδέοντας 14 πόλεις στον κόσμο για να υπογραμμίσει τη σημασία της πρόσβασης στο νερό.
Πριν από την αναχώρησή τους, οι τρεις άνδρες φωτογραφήθηκαν φορώντας μύτες κλόουν. Ο Λαλιμπερτέ είχε πει ότι θα μεταφέρει εννέα μύτες γελωτοποιού στο διάστημα για τους εννέα κοσμοναύτες του ΔΔΣ.
Ο ευρηματικός επιχειρηματίας έχει το 95% του Τσίρκου του Ήλιου το οποίο εδρεύει στο Μόντρεαλ και ιδρύθηκε το 1994. Είναι ο 261ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes με περιουσία που εκτιμάται σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1,76 δισεκατομμύριο ευρώ).
Ο Καναδός δεν θα είναι ο τελευταίος τουρίστας του διαστήματος, αλλά θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος πριν άλλος λάτρης του διαστήματος ταξιδέψει στο ΔΔΣ, προειδοποίησε ο Ανατόλι Περμίνοφ, διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos. «Μόλις υπάρξει δυνατότητα, θα στείλουμε και άλλον τουρίστα στο διάστημα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια χρονιά», είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένεται να ταξιδέψει τουρίστας στο διάστημα το 2010 και αναφέροντας ότι το μόνιμο προσωπικό του ΔΔΣ έχει διπλασιαστεί σε έξι μέλη.