Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

«Δεν εισπράττει και φυσικά....δεν πληρώνει» πια το κράτος

Με 8 δισ. ευρώ στα συρτάρια του Κράτους, που μόλις και φτάνουν για «πασατέμπο» (πληρωμές μισθών και συντάξεων, δώρα και επιδόματα, υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ) θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο και αυτά ακόμα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ουσιαστικά υποθηκευμένα, καθώς αποτελούν προϊόν του υπέρογκου προγράμματος δανεισμού του κράτους, που στα μισά ήδη του χρόνου ξεπέρασε τον ετήσιο στόχο των 50 δισ. ευρώ!

Οι εκλογές πάντως έχουν οδηγήσει σε παράλυση την οικονομία. Το κράτος ούτε πληρώνει, ούτε εισπράττει, ενώ τα έσοδα από φόρους διαρκώς μειώνονται αντί να αυξάνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί φορολογούμενοι αναβάλλουν συνειδητά τις πληρωμές τους προς το δημόσιο εν όψει πολιτικών ανακατατάξεων (αναλαμβάνοντας όμως και μεγάλο ρίσκο να τους επιβληθούν πρόστιμα για τη στάση τους αυτή), οι εφορίες αναμένουν γραπτές εντολές (εγκυκλίους κλπ) από τη νέα κυβέρνηση για να λειτουργήσουν, ενώ πολλοί διευθυντές των εφοριών και άλλων κρίσιμων διευθύνσεων αισθάνονται πως τελούν υπό προθεσμία και αμελούν το έργο τους.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση μιλά επισήμως για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ (αντί για 3,7% που προέβλεπε ως πριν ένα μήνα) και κάνει λόγο για σκληρά μέτρα όπως πάγωμα μισθών και συντάξεων για μία διετία και πλέον... Στο ΠΑΣΟΚ όμως εκφράζουν φόβους πως το έλλειμμα θα ξεπεράσει τελικά και το 10% του ΑΕΠ.

Με τον τρόπο αυτό «στη μέγγενη» μπαίνουν μισθοί και συντάξεις, για να πληρωθούν τα χρέη. Από την επομένη των εκλογών όμως, η χώρα μας θα μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών και ο νέος υπουργός Οικονομίας θα έχει δύσκολο έργο για να πείσει το συμβούλιο Εκοφίν πως δεν χρειάζονται νέα, πρόσθετα μέτρα, για να συγκρατηθεί το έλλειμμα. Το αν και πότε θα βγει η αγορά από την εκλογική δίνη, θα φανεί τον Οκτώβριο, όταν οι Βρυξέλλες στείλουν στη νέα κυβέρνηση τον «λογαριασμό» της κρίσης…

Στη «μέγγενη» των ελλειμμάτων μπαίνουν οι προεκλογικές παροχές. Η κυβέρνηση μιλά για δυσάρεστα αλλά αναγκαία μέτρα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν φόβους πως το έλλειμμα θα ξεπεράσει τελικά το 10% του ΑΕΠ, «βάζοντας στο παιχνίδι» και τις Βρυξέλλες.