Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Έχασε την υποστήριξη της εφημερίδας «The Sun» ο Μπράουν

Πλήγμα στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν να νικήσει στις επόμενες εκλογές κατάφερε η εφημερίδα The Sun, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Βρετανίας, ανακοινώνοντας ότι εφεξής στρέφει την υποστήριξή της προς το αντιπολιτευτικό κόμμα των Συντηρητικών.

Η εφημερίδα Sun, που ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοκ, έχει γνωστό ιστορικό μεταστροφής προς τον διαφαινόμενο νικητή των εκλογών, καθώς είχε στρέψει την υποστήριξή της προς τους Εργατικούς στις εκλογές του 1997, λίγο πριν από την πρώτη από τις τρεις διαδοχικές νίκες του Τόνι Μπλερ.

Τώρα όμως, και μάλιστα μία μόλις μέρα μετά την ομιλία του Μπράουν στο συνέδριο των Εργατικών, ανακοίνωσε την αλλαγή πολιτική της: «Μετά από δώδεκα μακρά χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση έχει χάσει το δρόμο της», γράφει στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα, που έχει ως πρωτοσέλιδο μία φωτογραφία του Μπράουν με τίτλο «Εργατικών Αγώνας Άγονος», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τον τίτλο της γνωστής κωμωδίας του Σέξπιρ.

Από την πλευρά του, ο Γκόρντον Μπράουν αμύνθηκε δηλώνοντας στην τηλεόραση του BBC ότι είναι «ο βρετανικός λαός που αποφασίζει στις εκλογές και όχι μία εφημερίδα. Πιστεύω ότι αυτό που θέλει και περιμένει ο κόσμος από τις εφημερίδες είναι να δημοσιοποιούν τις ειδήσεις».

O βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο και ενώ όλες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα τουλάχιστον 15 ποσοστιαίων μονάδων στο κόμμα των Συντηρητικών, του οποίου ηγείται ο 42χρονος Ντέιβιντ Κάμερον.