Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες προηγείται στις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, με ποσοστό 36,52% των ψήφων έναντι 30,37% των κεντροδεξιών αντιπάλων του, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα επί του 75% των εκλογικών περιφερειών.

Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα exit polls που δίνουν μεγάλη νίκη στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι, ωστόσο, δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία που κατέκτησαν το Φεβρουάριο του 2005 με 121 έδρες επί συνόλου 230 του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της δημόσιας τηλεόρασης RTP και του ιδιωτικού καναλιού SIC, το PS θα εκλέξει από 99 έως 106 βουλευτές, έναντι 69 έως 77 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο (CDS, δεξιά) συγκεντρώνει το 10,41% των ψήφων, έναντι 9,13% του Συνασπισμού της αριστεράς και 7,41% του συνασπισμού κομμουνιστών-πρασίνων, CDU.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο Συνασπισμός της αριστεράς θα καταστεί τρίτη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο με 18 έως 23 βουλευτές, ακολουθούμενο από το CDS που μπορεί να ελπίζει μεταξύ 15 και 21 εδρών και από το CDU με 13-16 βουλευτές.

Τα συνολικά και οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν στις 7 Οκτωβρίου όταν γίνουν γνωστοί οι τέσσερις Πορτογάλοι βουλευτές εξωτερικού.