Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Θέση κατά των «ψευτοεπαναστατικών κινήσεων και των τυφλών χτυπημάτων» πήρε ήδη από την προανακριτική του απολογία ο ένας από τους τέσσερις 20χρονους

Θέση κατά των «ψευτοεπαναστατικών κινήσεων και των τυφλών χτυπημάτων» πήρε ήδη από την προανακριτική του απολογία ο ένας από τους τέσσερις 20χρονους νεαρούς που συνελήφθησαν, διώκονται και πρόκειται να απολογηθούν αύριο ενώπιον ανακριτή για βαρύτατα κακουργήματα, με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Πρόκειται για τον Εμμ. Γιόσπα, ο οποίος -όπως και οι υπόλοιποι τρεις- αρνείται κάθε κατηγορία, πλην όμως ο ίδιος, σε αντίθεση με τους συγκατηγορούμενούς του, καταδίκασε τις πράξεις που τους αποδίδονται συλλήβδην.

Οπως φέρεται να δήλωσε στην πρώτη κιόλας απολογία του στην αντιτρομοκρατική (σ.σ. ακολούθησε κι άλλη αργότερα) ο ίδιος είναι κατά «των ψευτοεπαναστατικών κινήσεων και των τυφλών χτυπημάτων που μπορεί να έχουν θύματα καθημερινούς, απλούς και ανυποψίαστους ανθρώπους».

Ακόμη, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις κινήσεις του των επίμαχων ημερών, όπως κι άλλοι κατηγορούμενοι, πλην του Παν. Μασούρα, που είπε μόνο: «Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες».

Τέλος, ο Εμ. Γιόσπας, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα πρόσωπα που επισκέπτονταν το σπίτι του ξαδέρφου του, Χαρ. Χατζημιχελάκη, μίλησε για μέλη της παρέας, κατονομάζοντάς τους, χωρίς να συνδέει κάποιον με βομβιστικές επιθέσεις.

Από την πλευρά του ο Χαρ. Χατζημιχελάκης αρνήθηκε να κατονομάσει τους φίλους που τον επισκέπτονταν στο σπίτι και υποστήριξε ότι δεν πέταξε ποτέ ο ίδιος στον κάδο σκουπιδιών την «ενοχοποιητική σακούλα». Για την τελευταία υπάρχουν στη δικογραφία οι καταθέσεις των αστυνομικών που παρακολουθούσαν το σπίτι, περισυνέλεξαν το «εύρημα» και το έστειλαν για ανάλυση στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής.

Οι «σαραντάρηδες»

Ψηλούς έως πανύψηλους (μέχρι 1,90) σαραντάρηδες έως σαρανταπεντάρηδες «υπόπτους» περιγράφουν στις καταθέσεις τους, που υπάρχουν στη δικογραφία, οι γείτονες των Χηνοφώτη και Κατσέλη, οι οποίοι εξετάστηκαν αμέσως μετά τις εκρήξεις.

Μόνο ο ειδικός φρουρός, σκοπός φύλαξης της οικίας τού τότε υφυπουργού Εσωτερικών, Παν. Χηνοφώτη, αναφέρεται σε «ύποπτο» μοτοσυκλετιστή που κινούνταν χωρίς... κράνος και προσδιορίζει την ηλικία του 25-30 ετών.

Στη δικογραφία επισυνάπτονται περίπου άλλες πενήντα δικογραφίες που αφορούν διάφορα χτυπήματα, περί τα 170 στον αριθμό, τα οποία δεν έχουν «ταυτοποιηθεί» με τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους και γι' αυτά συνεχίζεται η έρευνα της αντιτρομοκρατικής. *

ΕΜΜ. ΓΙΟΣΠΑΣ:

«Κατά των τυφλών χτυπημάτων»

Στις 23.20 την 24η Σεπτεμβρίου ξεκινά η πρώτη προανακριτική απολογία του ξαδέλφου του Χαρ. Χατζημιχελάκη, ιδιοκτήτη του διαμερίσματος του Χαλανδρίου. Ο Μ. Γιόσπας αρνείται τις κατηγορίες και στρέφεται «κατά των ψευτοεπαναστατικών κινήσεων», όπως χαρακτηρίζει τις επιθέσεις.

Αναφέρει επί λέξει: «Είμαι κατά των ψευτοεπαναστατικών κινήσεων και των τυφλών χτυπημάτων που μπορεί να έχουν θύματα καθημερινούς, απλούς και ανυποψίαστους ανθρώπους και αν ποτέ υπέπεπτε στην αντίληψή μου ότι αυτό συνέβαινε στην οικία του ξαδέλφου μου, θα έκοβα επικοινωνία μαζί του, δεν θα ρίσκαρα τη ζωή μου, θα του εξηγούσα ότι χρειάζεται επανάσταση, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο».

Οταν πια ξαναμπαίνει στο ανακριτικό γραφείο στις 3.00 το πρωί, αναφέρει ότι ο Χαρ. Χατζημιχελάκης εγκαταστάθηκε στο ισόγειο τον Μάιο του 2009, ενώ ονοματίζει μέλη της «παρέας στο σπίτι του ξαδέλφου», ορισμένα εκ των οποίων δεν έχουν ακόμα εμπλακεί στην υπόθεση.

ΜΥΡΤΩ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ:

«Δύο οι κάτοικοι του διαμερίσματος του Χαλανδρίου»

Στην πρώτη της απολογία, στις 22.40, η Μυρτώ Παντέλογλου αρνείται τις κατηγορίες. «Δεν έχω καμία σχέση με τρομοκρατική οργάνωση», υποστηρίζει και περιγράφει με λεπτομέρεια τις κινήσεις της τις τελευταίες ημέρες πριν από τη σύλληψή της. «Στο ισόγειο έμενε ο Χατζημιχελάκης. Ποτέ δεν έχω πάει εκεί μόνη μου. Μόνη μου σχέση είναι ο ερωτικός δεσμός με τον Παν. Γιόσπα, με τον οποίο έμενα στον πρώτο όροφο με τη μάνα του», εξηγεί.

Σχεδόν δυόμισι ώρες μετά, στη δεύτερη προανακριτική της απολογία προσθέτει ότι η ίδια με τον Παν. Γιόσπα γνωρίστηκαν μέσω μιας κοινής τους φίλης και συμφοιτήτριάς του, την οποία κατονομάζει.

Πέρα από τον ιδιοκτήτη και κατηγορούμενο Χαρ. Χατζημιχελάκη, ισχυρίζεται ότι στο ισόγειο κατοικούσε ακόμα ένας άντρας, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Επίσης, αναφέρει ονόματα παιδιών που επισκέπτονταν το σπίτι, ορισμένα εκ των οποίων ήδη καταζητούνται, αφού έχουν εκδοθεί σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης, ενώ δίνει την περιγραφή ενός από τους επισκέπτες, ότι δηλαδή «έχει σγουρά μαλλιά, χρώματος καστανού, τα οποία πιάνει πάντα με λάστιχο, 1,75 ύψος, σωματότυπος περίπου παχουλός. Είναι μικρότερος των 30 ετών».

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι «δεν είδε κανέναν να πετάει οτιδήποτε στον κάδο απορριμμάτων», όπου η Αστυνομία εντόπισε σε σακούλες σκουπιδιών εξαρτήματα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού.

ΧΑΡ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:

«Δεν κατονομάζω φίλους»

Και στις δύο απολογίες, ο Χαρ. Χατζημιχελάκης αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «επιθυμώ να απολογηθώ ενώπιον του ανακριτή, αφού λάβω γνώση των στοιχείων της δικογραφίας».

Στις 5.00 το πρωί, ξημέρωμα της 25ης Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι «από τον Μάιο άρχισα να χρησιμοποιώ το ισόγειο, όπου διαμένω μόνος μου και κανείς άλλος δεν έχει κλειδιά» και δήλωσε «κατηγορηματικά ότι δεν πέταξα σκουπίδια στις 18.15 της 21ης/09/09 στον κάδο απορριμμάτων, διότι απουσίαζα, καθώς βρισκόμουν σε προπόνηση πολεμικής τέχνης».

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο κατηγορούμενος λέει ότι «άρχισαν να με επισκέπτονται σταδιακά διάφοροι φίλοι, τους οποίους δεν επιθυμώ να κατονομάσω. Εφυγαν περίπου στις 3.30 το βράδυ. Πριν από τις 17.50 την ίδια μέρα αποχώρησα από την οικία μου, όμως ουδείς παρέμεινε εντός του διαμερίσματός μου και κλείδωσα την πόρτα της εισόδου».

ΠΑΝ. ΜΑΣΟΥΡΑΣ:

«Φιλική σχέση με Χάρη και Μάνο»

Ο Παν. Μασούρας δεν αναφέρει τίποτα παρά μόνο ότι δεν αποδέχεται τις κατηγορίες, ενώ ισχυρίζεται ότι «η σχέση μου με τον Χάρη (Χατζημιχελάκη) και τον Μάνο (Γιόσπα) είναι φιλική».
Τα στοιχεία για επιθέσεις σε Χηνοφώτη και Κατσέλη

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, «ιδίου τύπου υλικά (σ.σ. με αυτά που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα του Χαλανδρίου) είχαν χρησιμοποιηθεί στον αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό που είχε εκραγεί τη 04.55 στις 11/07/2009, εξωτερικά της οικίας του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών, Χηνοφώτη Παν., την ευθύνη της οποίας είχαν αναλάβει οι «Πυρήνες»...».

Επίσης, σε άλλο έγγραφο του τμήματος Χημικών και Φυσικών Εξετάσεων της ΔΕΕ αναφέρεται ότι:

α) «Από ανευρεθέντα πειστήρια προερχόμενα από την έκρηξη του αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στις 11.44 στην οικία της Λούκας Κατσέλη απουσίαζαν διάφορα εξαρτήματα, όμοια με αυτά που ανευρέθησαν στον κάδο απορριμμάτων επί της οδού 25ης Μαρτίου στη συμβολή με την οδό Αβέρωφ της 18.15 ώρα περίπου».

β) «Ομοια ή παρόμοια, κατά περίπτωση, υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη στην οικία Κατσέλη και για την κατασκευή των αυτοσχέδιων ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών που εξερράγησαν στην οικία του Χηνοφώτη».

- Ποια είναι τα υλικά που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα του Χαλανδρίου και, σύμφωνα με τις Αρχές, προσομοιάζουν σε αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις σε βάρος των Χηνοφώτη και Κατσέλη;

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία πρόκειται για:

* «Τμήματα καλωδίων, εξαρτήματα ρολογιών, δύο χερούλια κατσαρόλας ή χύτρας ταχύτητας, υλικά που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού».
Αυτόπτες μάρτυρες

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και καταθέσεις γειτόνων των Παν. Χηνοφώτη και Λούκας Κατσέλη, οι οποίοι εξεταζόμενοι μετά τις εκρήξεις κάνουν αναφορά σε ύποπτα άτομα, η ηλικία των οποίων όμως απέχει κατά πολύ από αυτή των κατηγορουμένων.

Για παράδειγμα:

* Στην κατάθεσή του ο σκοπός φύλαξης της οικίας Χηνοφώτη υποστηρίζει ότι τις προηγούμενες μέρες είχε δει να κινείται στην περιοχή μοτοσικλετιστής ηλικίας 25 με 30 ετών, χωρίς κράνος, ο οποίος σύμφωνα με την περιγραφή ήταν ύψους περίπου 1,70 μ., με καστανά φουντωτά μαλλιά.

* Αντίστοιχα, γειτόνισσα του τότε υφυπουργού Χηνοφώτη αναφέρεται στη μαρτυρική της κατάθεση στην αστυνομία σε «ύποπτες κινήσεις» ενός ατόμου με καστανά σπαστά μαλλιά, ηλικίας περίπου 40-45 ετών και ύψους 1,75 με 1,80 μ.

* Τρίτος μάρτυρας για την ίδια υπόθεση καταθέτει ότι επί τρεις ημέρες πριν από την έκρηξη υπήρχε, κατά τις 20.00, σταθμευμένο αυτοκίνητο στο δρόμο, έξω από το οποίο συνομιλούσαν τρεις άνδρες, όλοι ηλικίας περίπου 40 ετών και ύψους 1,75 με 1,90 μ.