Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ινδονησία: Πάνω από 75 έφτασαν οι νεκροί ενώ χιλιάδες είναι οι παγιδευμένοι από το σεισμό

Τουλάχιστον 75 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα την Παντάνγκ, πρωτεύουσα της δυτικής Σουμάτρας στην Ινδονησία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι χιλιάδες είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σπίτια, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και γέφυρες έχουν καταρρεύσει. Ο Ρούσταμ Πακάγια, υπεύθυνος του κέντρου καταστροφών του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι ένα νοσοκομείο στην περιοχή της Παντούνγκ έχει επίσης καταρρεύσει.

«Το νοσοκομείο Τζαμίλ κατέρρευσε και χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια», δήλωσε.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι που είχε εκδώσει νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα πάντως με έναν εκπρόσωπο της UNESCO, αν και το σύστημα παρακολούθησης τσουνάμι της περιχής του Ειρηνικού Ωκεανού έστειλε αμέσως σήμα κινδύνου μετά τον άλλο δυνατό σεισμό που καταγράφηκε χθες, Τρίτη, στα νησιά Σαμόα, η εγγύτητα των νησιών στο επίκεντρο του σεισμού μπορεί να αύξησε τον αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, ο σεισμός ήταν 7,6 Ρίχτερ και εντοπίστηκε σε βάθος 85 χλμ, ενώ το επίκεντρο ήταν 50 χλμ ανοιχτά των ακτών κοντα΄στην πόλη.

Οι γεωλόγοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η πόλη Παντάνγκ, με πληθυσμό 900.000, μπορεί μια μέρα να καταστραφεί ολοσχερώς λόγω της τοποθεσίας της σε εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή.