Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Σήμερα είναι της Υψώσεως του Σταυρού με το Παλαιό σωστό ημερολόγιο

ΕΠΤΑ ημέρες στους Αγίους Τόπους, προσκυνήματα σε όλα τα σημαντικά μνημεία της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης και παράλληλα τη μοναδική ευκαιρία της παρακολούθησης του διπλού εορτασμού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, περιλαμβάνει η προσκυνηματική εκδρομή που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Πέτρας και Χερρονήσου. Η γεμάτη και πλούσια περιήγηση στους Αγίους Τόπους ξεκινά στις 26 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου, πριν τις εκλογές δηλαδή.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ μιλώντας με τον Αρχιμανδρίτη Τίτο Ταμπακάκη, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, παρουσιάζει στους πιστούς το πρόγραμμα της ενδιαφέρουσας αυτής εκδρομής με αφετηρία το Ηράκλειο και απευθείας πτήση προς το Τελ Αβίβ, χωρίς καμία ταλαιπωρία αλλαγής αεροπλάνων και λοιπών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το πρόγραμμα

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου οι εκδρομείς θα συγκεντρωθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και θα ακολουθήσουν: Έλεγχος διαβατηρίων, αναχώρηση για Τελ Αβίβ, μεταφορά με λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, με ενδιάμεση στάση στον Τάφο του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα στη Λύδα, άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

Το απόγευμα προσκύνημα και ξενάγηση στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και στα εντός αυτού Πάνσεπτα Προσκυνήματα: Πανάγιο Τάφο, Αποκαθήλωση, Γολγοθά και στο Σπήλαιο Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, όπου οι εκδρομείς θα παρακολουθήσουν τον Εσπερινό για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (με το Παλαιό Ημερολόγιο που ακολουθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) οι πιστοί θα παρακολουθήσουν τη θεία Λειτουργία στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και κατόπιν έπονται: Επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου θα γίνει συνάντηση με το Μακαριότατο Πατριάρχη κ. Θεόφιλο. Στη συνέχεια δια της Οδού του Μαρτυρίου θα γίνει ξενάγηση στο Πραιτόριο, στη Φυλακή του Πέτρου, στην Προβατική Κολυμβήθρα και στον Οίκο Ιωακείμ και Άννης. Το απόγευμα είναι ελεύθερο.

Ο π. Τίτος επισημαίνει ότι οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και στη χώρα μας αλλά και στους Αγίους Τόπους σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθούν εκεί.

Για τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου προβλέπεται ολοήμερη εκδρομή στη Γαλιλαία, επίσκεψη στη Ναζαρέτ, στην Κανά, την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως στο Όρος Θαβώρ, στην Ι.Μ. των Αγίων Αποστόλων στη λίμνη της Τιβεριάδος, στο Όρος των Μακαρισμών και την αρχαία Καπερναούμ, στη συνέχεια επίσκεψη στον Ιορδάνη ποταμό, όπου θα γίνει συμβολικό βάπτισμα και επιστροφή στην Ιερουσαλήμ.

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου οι πιστοί θα πραγματοποιήσουν ολοήμερη εκδρομή στην περιοχή της Βηθλεέμ, επίσκεψη στη Βασιλική και στο Σπήλαιο της Γεννήσεως του Χριστού, στο Σπήλαιο των Νηπίων, στο χωριό των Ποιμένων και στη συνέχεια στις Ι. Μονές Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, Αγίου Σάββα, Προφήτου Ηλία, Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και Τιμίου Σταυρού.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου επίσης ολοήμερη εκδρομή στην περιοχή της Ιεριχούς, επισκέψεις στις Ι. Μονές Αγίου Γεωργίου Χοτζεβά, Σαρανταρίου Όρους, Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου και του Προφήτου Ελισαίου, όπου βρίσκεται και η Συκομορέα του Ζακχαίου. Κατά την επιστροφή στην Ιερουσαλήμ, θα πραγματοποιηθεί στάση στη Βηθανία, στην Ι. Μ. Μάρθας και Μαρίας των αδελφών του Λαζάρου.

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου το πρωί οι εκδρομείς θα επισκεφτούν τον Τάφο της Παναγίας στη Γεσθημανή, τον Κήπο της Προδοσίας, τον Τόπο Λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, το Όρος των Ελαιών, τη Μικρή Γαλιλαία και τον Τόπο της Αναλήψεως. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στην Αγία Σιώνα, στον Τάφο του Δαυίδ, το Υπερώον του Μυστικού Δείπνου, τον Οίκο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τέλος στην περιοχή του Τείχους των Δακρύων, όπου ευρίσκονται και τα Τεμένη του Ομάρ και Ελ Ακσά.

Η Παρασκευή 2 Οκτωβρίου είναι ημέρα ελεύθερη. Αργά το απόγευμα θα γίνει μεταφορά των εκδρομέων στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και επιστροφή με απευθείας πτήση για το Ηράκλειο.

«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους πιστούς να ακολουθήσουν όλες αυτές τις επισκέψεις σε μια εκδρομή που περιλαμβάνει τα σημαντικότερα μνημεία των Αγίων Τόπων. Οι πιστοί θα πάρουν ευλογίες από τα πολλά και σημαντικά πάνσεπτα προσκυνήματα που περιλαμβάνονται, ενώ σε όλη τη διαδρομή θα υπάρχουν ξεναγοί, που θα αποκαλύπτουν τα θαυμάσια του Θεού, τα βήματα του Σωτήρος στα μέρη αυτά. Πρόκειται για μια εκδρομή ευλογία πραγματικά σε όλους μας», ανέφερε ο πατήρ Τίτος. Και πρόσθεσε ότι οι εκδρομείς από τη στιγμή που η πτήση είναι τσάρτερ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και μια μέρα πριν την αναχώρηση στο τηλέφωνο της Μητρόπολης 28410-32.320. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια Ηράκλειο – Τελ Αβίβ – Ηράκλειο. Ξεναγήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανάβαση στο όρος Θαβώρ με ταξί, διαμονή στην Ιερουσαλήμ, σε ξενοδοχείο 4 αστέρων superior με πρωινό και ένα γεύμα ημερησίως, ο συνοδός γραφείου και ταξιδιωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης συνιστούν τα πλεονεκτήματα της εκδρομής.