Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Αποκαλύφθηκε διεθνές κύκλωμα εικονικών συναλλαγών

Διεθνές κύκλωμα εικονικών συναλλαγών, κυκλικής απάτης τύπου carousel, αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση κατέχουν μεγάλες εταιρείες, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και υπαρκτή δραστηριότητα στο χώρο των καλλυντικών - παραφαρμάκων, καθώς και μια εταιρεία διαμεταφορικών υπηρεσιών (logistics) με έδρα την Αττική.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΥπΕΕ, γινόταν εικονική εισαγωγή προϊόντων από χώρες του εξωτερικού και αποθήκευσή τους στην εταιρεία διαμεταφορικών υπηρεσιών, για λογαριασμό των εταιρειών καλλυντικών - παραφαρμακευτικών προϊόντων. Αφού τα προϊόντα, εικονικά πάντα, διακινούνταν στο εσωτερικό της χώρας, υποτίθεται ότι αποθηκεύονταν στην εταιρεία διαμεταφορικών συναλλαγών και εξάγονταν εκ νέου.

Η υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται εταιρείες από Ισπανία, Κύπρο, Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία, αφορά το 2008, ενώ τα εικονικά φορολογικά παραστατικά που, μέχρι στιγμής, έχει προκύψει ότι εκδόθηκαν, φθάνουν τα 29 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόστιμο, μόνο για την εταιρεία διαμεταφορικών υπηρεσιών, εκτιμάται στα 58 εκατομμύρια ευρώ. Για τον καταλογισμό των υπολοίπων προστίμων, που εκτιμώνται στα 29 εκατομμύρια ευρώ, για κάθε έναν από τους άλλους εμπλεκόμενους, θα διαβιβασθούν οι σχετικοί φάκελοι στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Επιπλέον, οι παραβάσεις αυτού του είδους, λόγω του ιδιάζοντος χαρακτήρα τους, επισύρουν και ποινικές κυρώσεις.

Η ΥπΕΕ έχει ήδη ζητήσει συνδρομή από αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων χωρών, εταιρείες των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση.