Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Αντιδράσεις για την καταδίκη χριστιανής σε θάνατο

Τις έντονες αντιδράσεις αρκετών οργανώσεων, καθώς και του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ, προκάλεσε η απόφαση ενός πακιστανικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε θάνατο, για πρώτη φορά, μία χριστιανή γυναίκα, μητέρα πέντε παιδιών, για βλασφημία.

Η καταδίκη της 45χρονης Άσια Μπίμπι ανακοινώθηκε την Δευτέρα από δικαστήριο στην επαρχία Πεντζάμπ, που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα δυτικά της Λαχώρης.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι έθεσε το θέμα στον Πακιστανό ομόλογό του Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, κατά τη διάρκεια συνομιλιών τους.

«Η Ιταλία ήταν ανέκαθεν κατά της θανατικής ποινής. Ο νόμος περί βλασφημίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για διακρίσεις εις βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων», δήλωσε ο κ. Φρατίνι.

Αν και το Πακιστάν δεν έχει ποτέ μέχρι τώρα εκτελέσει καταδίκη σε θάνατο για βλασφημία, αυτή η νέα υπόθεση φέρνει στο φως τους αμφιλεγόμενους νόμους σχετικά με αυτό το ζήτημα, τους οποίους έχουν καταγγείλει πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούνιο 2009, όταν μουσουλμάνες γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν με την Μπίμπι συνάντησαν έναν θρησκευτικό ηγέτη και κατηγόρησαν την χριστιανή ότι βλασφήμησε τον προφήτη Μωάμεθ. Ο μουλάς στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αστυνομία, η οποία με την σειρά της άρχισε έρευνα.

Η 45χρονη χριστιανή έχει συλληφθεί και διώκεται βάσει του άρθρου 295 Γ του Ποινικού Κώδικα του Πακιστάν, που προβλέπει τη θανατική ποινή σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για να εφαρμοστεί η ποινή πρέπει να εγκριθεί και από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχώρης.