Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η βοή που δημιούργησαν οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου

Οι αναφορές υπουργών κόντρα στις επιλογές του πρωθυπουργού και στην επίσημη εκτίμηση για το αποτέλεσμα αρχικά προκάλεσαν έκπληξη και ακολούθως οργή. «Οταν οι κάλπες είναι ανοιχτές, καλό είναι τα στόματα να μένουν κλειστά», ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, διά στόματος συνεργατών του Γ. Παπανδρέου.
Οργή Γιώργου για τις δηλώσεις

Αλλά ο θόρυβος συνεχίστηκε και ο πρωθυπουργός ζήτησε να του στείλουν στο Καστρί τις δηλώσεις των στελεχών από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και χθες το απόγευμα. Αποτέλεσμα ήταν να καταστήσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του. Λίγο πριν από τα βραδινά δελτία ειδήσεων κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ως «αδικαιολόγητη» την εσωστρέφεια «μετά το θετικό αποτέλεσμα και μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που έχει η χώρα». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός «ζήτησε και έλαβε τη συσχέτιση στελεχών και αποτελεσμάτων».

Συνέπεια αυτής της ενημέρωσης, με βάση το σημείωμα που ετοίμασε η Ιπποκράτους, ήταν στελέχη όπως ο Π. Μπεγλίτης και ο Δ. Κουσελάς να ειδοποιηθούν πως θα πρέπει να... «βελτιώσουν» τις επιδόσεις τους τη δεύτερη Κυριακή!

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν ανοιχτά τη δυσφορία τους για τη συμμετοχή πολλών στελεχών και αρκετών υπουργών στην προεκλογική μάχη. «Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της καταστροφής, η χώρα έπρεπε να πείσει τους δανειστές της ότι ο λαός δεν λέει όχι στο μνημόνιο για να συνεχίσουμε να παίρνουμε τις δόσεις και κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

Η ένταση της αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου ανοίγει το κεφάλαιο των αλλαγών στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα τη δεύτερη Κυριακή δεν είναι τα αναμενόμενα. Αν και επισήμως κανείς δεν μιλά για ανασχηματισμό, το σίγουρο είναι ότι «η Δευτέρα (σ.σ.: η 15η Νοεμβρίου) θα είναι μια ενδιαφέρουσα ημέρα για την κυβέρνηση».

Παρ’ όλα αυτά και χθες δεν ήταν λίγα τα στελέχη που τοποθετήθηκαν δημόσια ζητώντας αλλαγές και προσαρμογές. «Πρέπει να βελτιώσουμε την πολιτική μας», επισήμανε ο Δ. Ρέππας και παραδέχτηκε πως «άλλαξε η κυβέρνηση, δεν άλλαξε το κράτος, δεν άλλαξε η διοίκηση». «Αλλαξε και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης;», αναρωτήθηκε με νόημα ο υπουργός Υποδομών. Ο Χ. Καστανίδης επέμεινε στην παλαιότερη θέση του πως «θα ήταν λογικό σε έγκαιρο χρόνο, ανεξαρτήτως από διλήμματα σε αυτοδιοικητικές εκλογές, να τεθεί το ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία παρέχει την εμπιστοσύνη της σε μια κυβέρνηση να τραβήξει τον Γολγοθά της».

Με την «ευκαιρία», ο υπουργός Δικαιοσύνης άνοιξε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στο οικονομικό επιτελείο, που αναμένει να μάθει το έλλειμμα του 2009.

«Βεβαιότατα υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές», διαπίστωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης και έκανε ακόμη ένα βήμα ενάντια στη γραμμή του πρωθυπουργού: «Τα κόμματα έχουν συρρικνωθεί, δεν λειτουργούν δημοκρατικά εδώ και χρόνια»! Θόρυβο προκάλεσε και η παραδοχή του Π. Ευθυμίου πως «τα νέα μέτρα συνδέονται μόνο στη λογική ότι θα διαπιστωθεί μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό με το οποίο συνήψαμε το μνημόνιο».

Στο Καστρί οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έστειλαν ακόμη τρεις δηλώσεις: της Λ. Κατσέλη πως ήταν λάθος ο χειρισμός με την περαίωση, του Π. Μπεγλίτη ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την προεκλογική στρατηγική και του Αν. Λοβέρδου πως δεν θέλει να τον ρωτούν για την κυβερνητική γραμμή, αλλά απλώς να... ενημερώνεται! Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ούτε τη δυσαρέσκειά τους για τις παρεμβάσεις του Θ. Πάγκαλου κατά δημοσίων υπαλλήλων και ένστολων.