Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Κοινό ανακοινωθέν Συνόδου G20: Οχι στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων

Σε μία αποδυναμωμένη συμφωνία, για την «αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων και των «τρωτών σημείων» τα οποία ενέτειναν το κλίμα του «συναλλαγματικού πολέμου» και του «κρατικού προστατευτισμού», κατέληξαν σήμερα, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι ηγέτες του G20.

Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπεγράφη μετά το πέρας των διήμερων εργασιών (το πέμπτο κατά σειρά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008), οι ηγέτες των αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν μία συναλλαγματική πολιτική υπαγορευμένη από τους κανόνες της αγοράς, και να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν να θέσουν «κατευθυντήριες γραμμές». Μετέθεσαν ωστόσο τη συζήτηση για τις λεπτομέρειες για να το πρώτο μισό του 2011, ενώ εξουσιοδότησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εξετάζει πότε μία οικονομία «συμμορφώνεται» με τον «κοινό στόχο» περιορισμού των ανισορροπιών των εμπορικών ισοζυγίων.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει ένα κρίσιμο, αν και μικρό «παράθυρο ευκαιρίας» να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά τον γύρο της Ντόχα για την απελευθέρωση του εμπορίου ο οποίος ξεκίνησε το 2001.

Οι ηγέτες του G20 δεν τόλμησαν να προχωρήσουν, όπως σχολιάζει το Reuters, πέρα όσων είχαν συμφωνηθεί έναν μήνα πριν από τους υπουργούς Οικονομικών τους.

Οι χώρες της G20 δεσμεύτηκαν επίσης στη Σεούλ να εγγυηθούν την επιτυχία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στα τέλη Νοεμβρίου στην Κανκούν του Μεξικού, στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.
«Δε θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να επιτύχουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα και να οδηγήσουμε σε επιτυχία τη διάσκεψη της Κανκούν», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν στο οποίο οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της G20 «επαναλαμβάνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να περιορίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο μήνα «απίθανο» το ενδεχόμενο επίτευξης διεθνούς συμφωνίας στην Κανκούν, ένα χρόνο μετά την αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης.