Τα τελευταία 35 χρόνια υπολογίζεται ότι έγιναν περί τις 50 νομοθετικές απόπειρες επιτάχυνσης της απονομής δικαστικής δικαιοσύνης. Αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος, όμως, όλες απέτυχαν παταγωδώς. Εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 εκδικάζονται μόλις τώρα, ενώ ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν εντοπιστεί υποθέσεις οι οποίες αναβλήθηκαν 36 φορές. Στα διοικητικά δικαστήρια, φορολογικές υποθέσεις έμειναν σε εκκρεμοδικία έως και 13 χρόνια, ενώ οι αναβολές στο σύνολο των δικών, σε όλα τα δικαστήρια, φθάνουν στο 50%.
Κορυφαίοι παράγοντες της Δικαιοσύνης, και όχι μόνο, κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα «χρεοκοπίας» στο δικαστικό μας σύστημα, την ώρα που τα δικαστήρια όλης της χώρας βουλιάζουν από αδίκαστες υποθέσεις. Στα διοικητικά δικαστήρια, οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν φθάσει τις 415.000, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας το «στοκ» των αδίκαστων υποθέσεων ξεπερνά πια τις 30.000, προκαλώντας ασφυκτική κατάσταση.
Αμοιροι ευθυνών δεν είναι βεβαίως και οι πολίτες. Μόνο στην Αθήνα από την αρχή του χρόνου έχουν κατατεθεί 303.000 μηνύσεις, περίπου 30.000 περισσότερες από πέρυσι, ενώ στο Πρωτοδικείο οι αστικές υποθέσεις προσδιορίζονται πλέον για εκδίκαση το 2013 ή το 2014, ανάλογα με τη διαδικασία.