Με βαθιά βουτιά στην επετηρίδα, αφού παραλείφθηκαν τουλάχιστον 40 δικαστικοί λειτουργοί, η κυβέρνηση επέλεξε χθες τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης.
Οι προαγωγικές κρίσεις και παραλείψεις που έκανε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή αφήνουν να φανεί ο φόβος της κυβέρνησης ότι μπορεί να χάσει τις προσεχείς εκλογές, ενώ σηματοδοτεί και την «τιμωρητική» στάση της απέναντι σε καθ όλα άξιους δικαστικούς λειτουργούς που την είχαν δυσαρεστήσει με ενοχλητικές για το Μαξίμου αποφάσεις και ενέργειες.
Νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου στη θέση του συνταξιοδοτηθέντος Β. Νικόπουλου επελέγη ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Γ. Καλαμίδας (που έχει 2 χρόνια θητείας), ενώ ο Ι. Παπανικολάου δεν προκρίθηκε γιατί είχε μόνο ένα ακόμα έτος και η κυβέρνηση φοβάται ότι τότε μπορεί να μη βρίσκεται στην εξουσία.
Τη θέση του εισαγγελέα ΑΠ, αντί του συνταξιοδοτηθέντος Γ. Σανιδά, κατέλαβε για την επόμενη τετραετία ο 8ος στην επετηρίδα αρεοπαγίτης Ιω. Τέντες που ήδη από πέρυσι προαλειφόταν να προαχθεί σε αντιπρόεδρο ΑΠ, με προοπτική να γινόταν πρόεδρος ΑΠ.
Ομως, η πρωτοφανής καθυστέρηση των προαγωγών μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να συμπληρώσει την απαιτούμενη διετή προϋπηρεσία, «έκαψε» πέρυσι την προαγωγή του.
Η επιλογή από το δικαστικό και όχι από το εισαγγελικό σώμα (11 αντεισαγγελείς ΑΠ πληρούσαν τις προϋποθέσεις προαγωγής) προκάλεσε τριγμούς στον εισαγγελικό κλάδο και χθες υπέβαλε την παραίτησή του ο δεύτερος αρχαιότερος αντεισαγγελέας ΑΠ Αν. Ζύγουρας, που επέδειξε στη σταδιοδρομία του υψηλότατο ήθος και επιστημοσύνη.
Νέος πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσεχή 3ετία επελέγη ο 7ος και νεότερος αντιπρόεδρος Π. Πικραμμένος, ύστερα από παράλειψη των αρχαιοτέρων Μ. Βροντάκη, Γ. Σταυρόπουλου, Κ. Μενουδάκου, Γ. Ανεμογιάννη, Π.-Ν. Φλώρου και Σ. Ρίζου.
Οι εσπευσμένες επιλογές της κυβέρνησης, που έγιναν για πρώτη φορά την επομένη των αποχωρήσεων λόγω ορίου ηλικίας, θα συνοδευτούν -σύμφωνα με πληροφορίες- και από εσπευσμένες δημοσιεύσεις των προαγωγών στο ΦΕΚ, κάτι που επιβεβαιώνει την αγωνία της κυβέρνησης να υπάρχει μια συνεχής και άμεση εποπτεία σε υποθέσεις σκανδάλων (όπως Siemens κ.λπ.). Πάντως, και οι τρεις θεωρούνται χαμηλών τόνων και καλής επιστημονικής κατάρτισης δικαστές.
Στις υπόλοιπες θέσεις αντιπροέδρων ΑΠ η κυβέρνηση επέλεξε τους αρεοπαγίτες Δ. Γιαννακόπουλο (4ος στην επετηρίδα), Δ. Γραμματικούδη (9ος), Δ. Πατινίδη (13ος) και Θεοδώρα Γκοϊνη (18η), εισηγήτρια στην υπόθεση της ΔΕΚΑ, ενώ αντιπροέδρους ΣτΕ επέλεξε τους Φ. Αρναούτογλου (3ο), Ν. Σακελλαρίου (7ο), (μετείχε στην ανατροπή της νομολογίας για τα λευκά ψηφοδέλτια), Δ. Πετρούλια (9ο) και Αθ. Ράντο (13ο) και αντιπροέδρους Ελεγκτικού Συνεδρίου τους συμβούλους Θ. Δημακόπουλο (2ο) και Δ. Λασκαράτο (3ο). Κάποιοι θα παραμείνουν μέχρι το 2017 ή και το 2020.
Ο νέος πρόεδρος ΑΠ Γ. Καλαμίδας δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της που εργάζονται σκληρά και υπεύθυνα υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες για να φέρουν σε πέρας την υψηλή και δύσκολη αποστολή τους. Ο Ι. Τέντες δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.
Ο πρόεδρος ΣτΕ Π. Πικραμμένος ευχαρίστησε την κυβέρνηση που τον επέλεξε, προσθέτοντας ότι η επιλογή του σηματοδοτεί την επιβράβευση ορισμένων σταθερών αντιλήψεων που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Τόνισε ότι το έργο του στηρίχθηκε ανέκαθεν στον σεβασμό της νομιμότητας που συνιστά τη μόνη εγγύηση της ισότητας των πολιτών απέναντι στον νόμο, διαβεβαιώνοντας ότι θα πορευτεί και στο υπόλοιπο του δικαστικού του βίου με γνώμονα αυτήν την πάγια πεποίθησή του.
WΗΟ IS WΗΟ
Το προφίλ των 3 ανώτατων δικαστικών
Γ. Καλαμίδας (πρόεδρος ΑΠ): Γεννήθηκε το 1944 στο Αγρίνιο, μπήκε στο Σώμα το 1972, στον ΑΠ το 2004 και προήχθη το 2007 σε αντιπρόεδρο. Μετείχε σε συνθέσεις που έκριναν συνταγματική την προσωποκράτηση στο Δημόσιο και τη μη επιστροφή των πανωτοκίων αναδρομικά, που ανέτρεψαν τις ευνοϊκές για τους συμβασιούχους αποφάσεις και την απαλλαγή των κατηγορουμένων στην υπόθεση της ΔΕΚΑ. Τάχθηκε υπέρ της προνομιακής για το Δημόσιο διετούς παραγραφής των αναδρομικών που διεκδικούν οι υπάλληλοι.
Ι. - Σ. Τέντες (εισαγγελέας ΑΠ): Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1947, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου και μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά. Διορίστηκε πάρεδρος το 1973 και έγινε αρεοπαγίτης το 2006. Είχε εκλεγεί προϊστάμενος του Εφετείου (πριν καταργηθεί η αυτοδιοίκηση) και κληρώθηκε μεταξύ των καλύτερων προέδρων Εφετών για να δικάσει τον ΕΛΑ. Συμμετείχε στις συνθέσεις υπέρ της προσωποκράτησης και της 2ετούς παραγραφής, υπέρ της παραπομπής των απαλλαγέντων στις υποθέσεις ΔΕΚΑ και Κτηματολογίου, κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, ενώ τάχθηκε υπέρ τους σε περίπτωση που δήμος δεν συμμορφωνόταν για να εκτελέσει την ευνοϊκή γι αυτούς απόφαση.
Π. Πικραμμένος (πρόεδρος ΣτΕ): Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (DES Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Παρισίων Paris ΙΙ). Μετείχε σε πολλές σημαντικές αποφάσεις του Ε τμήματος για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση, ήταν εισηγητής στην υπόθεση του Μουσείου Ακρόπολης, στην υπόθεση της δασοκτόνας νομοθεσίας όπου επισήμανε 17 παρανομίες της εγκυκλίου, χωρίς να θίξει πάντως τον νέο δασικό ορισμό, αλλά και στην υπόθεση κατά του γηπέδου της ΑΕΚ που «μπλόκαρε» και τη μετατροπή της Βουλής σε πολεοδομικό γραφείο. Επίσης, ήταν εισηγητής στην προστασία της Λαυρεωτικής από οικοδομικές επεκτάσεις, ενώ είχε υπηρετήσει στο νομικό γραφείο πρωθυπουργού το διάστημα 1992-93. Στην υπόθεση του θρησκεύματος είχε υποστηρίξει ότι το Σύνταγμα δεν επιβάλλει, αλλά ούτε απαγορεύει την υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του στις ταυτότητες.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για τις προαγωγές
Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν οι προαγωγές, καθώς ο Ντ. Ρόβλιας (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε τις επιλογές με τα γνωστά δικά της κριτήρια και αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν οι απαράδεκτες και κατευθυνόμενες πρωτοβουλίες ορισμένων προκατόχων τους και τα προβλήματα που προκάλεσαν στον τόπο και στο Σώμα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας απάντησε ότι χαίρεται που το ΠΑΣΟΚ, έστω και έμμεσα, αναγνωρίζει την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποφύγει στο μέλλον τις παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παραλείφθηκαν άξιοι αρεοπαγίτες που είχαν ταχθεί υπέρ των συμβασιούχων που αντιτάχθηκαν στην αλλαγή της νομολογίας στις υποθέσεις της ΔΕΚΑ και του Κτηματολογίου κ.λπ., ενώ στο ΣτΕ παραλείφθηκαν δικαστές που είχαν ενοχλήσει την κυβέρνηση με αποφάσεις τους και έγιναν αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε ονόματα που διέρρεαν κυβερνητικοί κύκλοι.