Νέα καταδίκη επεφύλασσε το Ευρωδικαστήριο για τη χώρα μας, επειδή δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων αισιοδοξεί, πάντως, ότι το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος τις επόμενες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος υποσχέθηκε από την Καβάλα, όπου μετέβη για τη λήξη των εργασιών της 3ης Συνόδου των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ, συνεργασία με τις Περιφέρειες για την αναβάθμιση των υποδομών στην Εκπαίδευση.
Μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων της πόλης και του νομού Καβάλας και τους προέδρους και αντιπροέδρους των ΤΕΙ, τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης υπήρξε εξαρχής η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, η αποφασιστική άνοδος της ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου τους και η συνεπαγόμενη κατοχύρωση του ρόλου τους ως Ανώτατης Εκπαίδευσης Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Προς την κατεύθυνση αυτή εργαστήκαμε επίμονα και συστηματικά και με τη δική σας ουσιαστική συμβολή είμαστε σήμερα σε θέση να ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου εντός των προσεχών θερινών τμημάτων ώστε να επιτύχουμε: Την περαιτέρω ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ, την εναρμόνιση του νομοθετικού τους πλαισίου με τα ισχύοντα για τα πανεπιστήμια, με στόχο την περαιτέρω καταξίωσή τους, την ουσιαστική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησής τους, την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους προβλημάτων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρέχοντας στους σπουδαστές τους σπουδές υψηλής ποιότητας με κύρος και αξιοπιστία».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, με το εν λόγω σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ, εισάγεται ο θεσμός των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ, οι θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ θεωρούνται πλέον ενιαίες, εξισώνεται ο χρόνος σπουδών με τον χρόνο σπουδών στα πανεπιστήμια. Πλέον το εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.
Επίσης, ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους προέδρους των Ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και τις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα πανεπιστήμια.
Επιπλέον, προβλέπεται η συνεργασία τμημάτων ΤΕΙ και πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον συναφθεί προγραμματική σύμβαση, σε εθελοντική βάση.
Σχετικά με την προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που έχει οριστεί για την επόμενη εβδομάδα στις 9 Ιουλίου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι θα επιδιωχθεί να γίνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα κι αυτό είναι να αντιμετωπιστούν με ευθύνη και πνεύμα κοινωνικής προσφοράς τα μείζονα θέματα.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης λέγοντας ότι αποτελεί εθνική στρατηγική επιλογή, προκειμένου να προαχθεί η επιστήμη αλλά και να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα απασχόλησης, ιδίως των νέων, παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και επιτυχούς μετάβασης στην κοινωνία της γνώσης.
«Για τις δράσεις αυτές», τόνισε, «που αφορούν υποδομές και εξοπλισμούς, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παράλληλα, με τη συνδρομή των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης προχωράμε στη βέλτιστη δυνατή κατανομή των πόρων προκειμένου να καλυφθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των ιδρυμάτων, πάντα βέβαια σε συνέργεια και συμπληρωματικότητα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και λαμβάνοντας υπόψη τον τετραετή προγραμματισμό για τις υποδομές εκπαίδευσης».