Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Αιφνίδιο κύμα ρευστοποιήσεων, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, ρίχνει τη Wall.

Βουτιά 1,7% ο Dow, στις 9.330 μονάδες. Προηγουμένως είχε αναρριχηθεί στις 9.550, μετά από πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση σε θετικές ειδήσεις από την αγορά ακινήτων και τη μεταποίηση.

Η Wall άνοιξε μουδιασμένα, όμως, μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος αντέδρασε ανοδικά στην ανακοίνωση δυο πολύ θετικών στοιχείων, τα οποία αναπτερώνουν τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη:

Το πρώτο ήταν η απροσδόκητα μεγάλη αύξηση (3,2%) των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ.

Το δεύτερο ήταν η επέκταση του αμερικανικού τομέα μεταποίησης τον Αύγουστο για πρώτη φορά έπειτα από ενάμιση χρόνο. Ο σχετικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ISM) αναρριχήθηκε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο από 48,9 τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται, ότι ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες παραπέμπει σε επέκταση ενώ κάτω από το όριο αυτό συρρίκνωση.

Ωστόσο, το θετικό κλίμα δεν κράτησε για πολύ: μαζικές ρευστοποιήσεις, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, οι οποίες συνέπεσαν με την προειδοποίηση ενός αναλυτή για τη μετοχή της AIG, έριξαν απότομα τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Υπενθυμίζεται ότι η AIG είναι ο άλλοτε πανίσχυρος ασφαλιστικός κολοσσός που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η μετοχή της AIG είχε ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, όπως άλλωστε και σύσσωμος ο χρηματοοικονομικός κλάδος των ΗΠΑ. Στο σημερινό κύμα ρευστοποιήσεων όμως, η AIG υποχωρεί σημαντικά, αντανακλώντας πιθανές ανησυχίες των επενδυτών για αδικαιολόγητη άνοδο των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου εν μέσω υπερβολικών προσδοκιών για ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Κινέζικη «γρίπη»

Το παράδοξο, πάντως, είναι ότι οι ανησυχίες αυτές δείχνουν εκφράζονται έπειτα από την ανακοίνωση στοιχείων που στηρίζουν τα αισιόδοξα σενάρια για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ωστόσο, οι σημερινές ρευστοποιήσεις ενδεχομένως να συνδέονται με ανησυχίες για τις αμερικανικές τράπεζες ως συνέπεια της φημολογίας ότι το Πεκίνο θα επιτρέψει σε κρατικές επιχειρήσεις να αγνοήσουν ζημιογόνα συμβόλαια με δυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται έντονα στην αγορά παραγώγων προϊόντων για εμπορεύματα, όπως οι Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley και JPMorgan.

Σε αυτές τις φήμες άλλωστε αποδίδεται και η χθεσινή βουτιά 6,74% του Σύνθετου Δείκτη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Στις 20:20 ώρα Ελλάδος ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2% στις 9.310 μονάδες.