Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Σε 30 ημέρες θα σφραγίζονται πλέον οι ακάλυπτες επιταγές

Σε 30 ημέρες αντί για 8 που είναι σήμερα θα σφραγίζονται οι επιταγές που δεν εξοφλούνται στη λήξη τους, με το νέο νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη που προβλέπει μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται μείωση των χρονικών ορίων αναγραφής ενός οφειλέτη στον «Τειρεσία», εφόσον έχει εξοφληθεί η οφειλή για απλήρωτες επιταγές, διαταγές πληρωμής και κατασχέσεις και επιταγές για πληρωμή. Θα υπάρξει και αύξηση του ποσού κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται αναγραφές στον «Τειρεσία», ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η άποψη των τραπεζών για το θέμα, αφού είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενες μαζί με τους οφειλέτες.

Στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων, με κριτήρια και προϋποθέσεις για επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της κρίσης, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ γίνεται απόπειρα να μπει τάξη στις μεταχρονολογημένες επιταγές και να αλλάξουν τα κριτήρια εγγυήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ.

Με τις ρυθμίσεις της κυρίας Κατσέλη γίνεται προσπάθεια για αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Προτείνεται ενδεικτικά ο προσδιορισμός, για παράδειγμα, ενός μίνιμουμ κριτηρίων για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Εξετάζονται ακόμη προτάσεις ώστε να εξορθολογιστεί ολόκληρο το πλαίσιο και η πρακτική που διέπουν τη λειτουργία των μεταχρονολογημένων και ακάλυπτων επιταγών, ώστε να μη λειτουργεί στις σημερινές σαθρές βάσεις που ουσιαστικά υπονομεύουν τη βιομηχανική παραγωγή, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Οσον αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), θα προωθηθούν αλλαγές στους όρους και στις προϋποθέσεις λειτουργίας των προγραμμάτων του, ώστε να ενισχυθούν αποδεδειγμένα βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη και αυτό ουσιαστικά θα αποτυπώνεται στα νέα προγράμματα του Ταμείου.

Ηδη στο πλαίσιο του διαλόγου η κυρία Κατσέλη ζήτησε με επιστολή της από το ΕΒΕΑ να υποβάλει ως τις 4 Νοεμβρίου τις θέσεις του καταγράφοντας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κλάδοι και επιχειρήσεις ανά νομό ή την περιοχή λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές ιδιαιτερότητες.

Η κυρία Κατσέλη ζητεί γενικότερα από τους παραγωγικούς φορείς προτάσεις και μέτρα που πρέπει να προωθηθούν από την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται σοβαρά λόγω της κρίσης.

Ζητεί, τέλος, τις προτάσεις τους σχετικά με τους όρους και τις διαδικασίες εγγυοδοσίας μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να στηριχθούν βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση προφανώς λόγω της κρίσης και όχι για άλλους, ενδογενείς λόγους.