Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Επεισοδιακή η δίκη για τη δολοφονία της al-Shirbini

Ο 28χρονος άνδρας που κατηγορείται για την δολοφονία της Αιγύπτιας εγκύου Marwa al-Shirbini παρεκτράπηκε επανειλημμένα, την Τετάρτη, στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου συνεχιζόταν η εκδίκαση της υπόθεσης για τρίτη ημέρα στην Δρέσδη.

Ο κατηγορούμενος, που κατά τις αρχές ονομάζεται Alex W., χτύπησε το κεφάλι του στο τραπέζι, χτύπησε τα πόδια του στο πάτωμα κι άρχισε να φωνάζει μέσα στην αίθουσα πριν οι αστυνομικοί τον αρπάξουν από τα πόδια κι από τους ώμους σε μια προσπάθεια να τον καλμάρουν. Κάποια στιγμή τον κατηγορούμενο κρατούσαν εννιά αστυνομικοί.

Ο, μεγαλωμένος στη Ρωσία, Γερμανός υπήκοος κατηγορείται για την δολοφονία, με διαδοχικές μαχαιριές, της al-Shirbini, την 1η Ιουλίου, όταν εκδικαζόταν η έφεσή του για την απόφαση στην δίκη του για εξύβριση. Η κατηγορούσα αρχή θεωρεί ότι η δολοφονία είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Ο δικηγόρος Marcus Haselier, που είχε διοριστεί συνήγορος του Άλεξ Β., διηγήθηκε ότι ο πελάτης του απαντούσε με ρατσιστικές προσβολές στις ερωτήσεις που του γίνονταν στην διάρκεια της διαδικασίας και, πνίγοντας τα δάκρυά του, περιέγραψε πώς έβγαλε ένα μαχαίρι κι όρμησε στη γυναίκα «σαν άγριο ζώο», μαχαιρώνοντάς την πολλές φορές, ακόμα κι όταν εκείνη είχε καταρρεύσει και βρισκόταν στο πάτωμα.

Ο κατηγορούμενος πέρασε το μαχαίρι στο δικαστήριο και το χρησιμοποίησε για να δολοφονήσει την al-Shirbini μπροστά στον 3 ετών γιο της και το σύζυγό της, ο οποίος τραυματίστηκε όταν αστυνομικός θεώρησε ότι ήταν ο δράστης και τον πυροβόλησε.

Ο Χαζελίερ χαρακτήρισε την επίθεση «εντελώς απρόκλητη». Ο συνήγορος, στην δίκη εκείνη, του Άλεξ Β., του είχε πετάξει μια καρέκλα προσπαθώντας να σταματήσει την πράξη του.

«Δεν είχα καμιά ένδειξη ότι ο άνδρας αυτός, που ήταν αναμφίβολα αυθάδης, μοχθηρός, ισχυρογνώμων κι εσωστρεφής, θα μετατρεπόταν, σα να πάτησε κάποιος έναν διακόπτη, σε βάρβαρο κτήνος», κατέθεσε.

Ο κατηγορούμενος δεν έχει μιλήσει στην δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει ως την 11η Νοεμβρίου, και αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αν κριθεί ένοχος. Η επίθεση σημειώθηκε στην εκδίκαση της έφεσης που είχε υποβάλει ο κατηγορούμενος για το πρόστιμο 330 ευρώ που του είχε επιβληθεί διότι είχε καθυβρίσει την al-Shirbini σε παιδότοπο τον Αύγουστο του 2008.

Η δολοφονία προκάλεσε αντιδράσεις οργής στην Αίγυπτο και απειλές κατά της ζωής του κατηγορούμενου, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν ασυνήθιστα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο της Δρέσδης, με ισχυρή αστυνομική δύναμη παρούσα και ακόμα και ελεύθερους σκοπευτές στα γύρω κτίρια.