Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες ανακοίνωσε ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει πόρους για να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση μειώνει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες. Οι μειώσεις αφορούν κυρίως την αγορά νέων οπλικών συστημάτων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός αμυντικών δαπανών φτάνει τα 680 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2010. Σε αυτό το πόσο περιλαμβάνονται τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια του πολέμου του Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος για να δείξει την σημαντική προσπάθεια που κάνει ο ίδιος για τη μείωση των εξόδων ακύρωσε και την αγορά ελικόπτερου για την προεδρία. Το κόστος που θα δαπανούσε το ναυτικό για τα προεδρικά ελικόπτερα θα έφθανε στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανάμεσα στα σχέδια που κόβονται από τον αμυντικό προϋπολογισμό είναι η αγορά νέων μαχητικών F-22 και πολλά σύγχρονα οχήματα μάχης του πεζικού.

Επαναπατρισμός σορών στρατιωτών από το Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε επίσκεψη στην αεροπορική βάση του Ντόβερ (Ντέλαγουερ, βορειοανατολικές ΗΠΑ) για να παραστεί στην τελετή υποδοχής των σορών των αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναχώρησε από το Λευκό Οίκο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χτες, Τετάρτη, συνοδευόμενος από δημοσιογράφους, προκειμένου να παραστεί σε επίσημη τελετή του επαναπατρισμού των νεκρών αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη αυτή που δεν είχε ανακοινωθεί, δείχνει μια διαφοροποίηση όσον αφορά τις πρακτικές του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης του επαναπατρισμού αμερικανών στρατιωτών που είχαν χάσει τη ζωή τους στο εξωτερικό.

Η επίσκεψη σημειώνεται την ώρα που ο Ομπάμα πρέπει να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα στείλει ή όχι ενισχύσεις στο Αφγανιστάν, όπου ήδη βρίσκονται 68.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Οκτώβριος είναι ο πλέον αιματηρός μήνας για τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στις τάξεις τους, μετά την έναρξη του πολέμου το 2001.

Τα φέρετρα με τους 15 αμερικανούς στρατιώτες και τα τρία μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών, όλοι τους σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο Αφγανιστάν, έφθασαν το πρωί της Πέμπτης στην αεροπορική βάση Ντόβερ με στρατιωτικό αεροσκάφος. Ο πρόεδρος Ομπάμα συνάντησε τους συγγενείς τους σε παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στη βάση.