Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Η ίαση από την οίηση της εξουσίας

Πολλά ειπώθηκαν πάλι για την αλαζονεία των διαχειριστών της εξουσίας. Το πόσο βαριά ασθένεια είνα η οίηση επισημάνθηκε εγκαίρως - καλύτερα να σβήνει κανείς πρώτα την αλαζονεία παρά την πυρκαγιά, συμβούλευε ο Ηράκλειτος. Η μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας μάς κάνει να μοιάζουμε με αυτοκίνητο χωρίς φρένα, με θλιβερά αποτελέσματα όταν ο πάσχων κατέχει δημόσια αξιώματα που τα ασκεί αδιαπέραστος από τα μηνύματα της κοινωνίας.

Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις, δύσκολα αντιλαμβάνεσαι τα πρώτα συμπτώματα, προσβάλλει και αυτούς που καταγγέλλουν τους αλαζόνες. Ενα πρόδρομο σημάδι είναι η πεπατημένη οδός που ακολουθούν στελέχη της νέας κυβέρνησης, με τις πυκνές τηλεοπτικές εμφανίσεις και τη νωπή χαρά στα πρόσωπά τους. Πριν δώσουν δείγματα έργου, πηδούν σαν τις ακρίδες από το ένα «παράθυρο» στο άλλο, ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις με μικροπολιτικό άγχος μη δυσαρεστήσουν κανέναν. Βλέπετε, ουδείς γνωρίζει πώς θα διαμορφωθούν οι τηλεοπτικές συμμαχίες στο εγγύς μέλλον...

Ενα παράδειγμα των συνεπειών της αλαζονείας από άλλο γήπεδο. Είναι γνωστά σε όλους τα ποσά που διέθεσε η Ρεάλ Μαδρίτης για να συγκροτήσει (άλλη μια φορά) ομάδα - θησαυροφυλάκιο. Δέος: αγόρασε τον αντιπαθέστατο Ρονάλντο 94 εκατ. ευρώ, τον προσγειωμένο Κακά 65 εκατ. και άλλους πολλούς χρυσοπόδαρους. Αν κάνεις πρόσθεση, όσα ξόδεψε σχεδόν αγγίζουν το ΑΕΠ φτωχών αφρικανικών κρατιδίων. Η Ρεάλ πριν από λίγες ημέρες διασύρθηκε σε επίσημο αγώνα από ομάδα Γ΄ κατηγορίας, την παγκοσμίως άγνωστη Αλκορκόν (αν το αντέγραψα σωστά). Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Αλκορκόν αποτιμάται όσο μια κάλτσα του Ρονάλντο. Τα σχόλια του ισπανικού Τύπου σε νεοελληνική απόδοση; «Φτου σας ξεφτίλες».

Είναι φυσικό. Οσο πιο υψηλές είναι οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις τόσο πιο βαρύγδουπος ο ήχος μιας πτώσης. Δεν νομίζω να υπάρχει νοήμων Ελληνας που να εύχεται αποτυχία της κυβέρνησης, ιδίως στη διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Οι επιλογές προσώπων και οι εξαγγελίες στέλνουν μήνυμα καυτηριασμού πληγών του παρελθόντος που εν πολλοίς το ΠΑΣΟΚ άνοιξε. Ωστόσο, το παλιό, «βαθύ» ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί, επαναδιεκδικώντας περασμένα «κεκτημένα» Είναι θέμα χρόνου να μορφοποιηθεί αυτή η σύγκρουση. Η σωρευμένη εμπειρία λέει ότι η ίαση από την οίηση διαρκεί όσο η αποχή από την εξουσία. Από εδώ και πέρα, κάθε διάψευση θα γίνεται δεκτή με ανακούφιση.