Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Το Ιράν συμφωνεί σε συνεργασία για τα πυρηνικά υπό όρους

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε θέματα που αφορούν τα πυρηνικά καύσιμα, τους αντιδραστήρες και την πυρηνική τεχνολογία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Επεσήμανε ωστόσο ότι η χώρα του δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα πυρηνικά της δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) περιγράφοντας την πρότασή της ως μία κίνηση "από την αντιπαράθεση προς τη συνεργασία" των δυτικών δυνάμεων.

"Καλωσορίζουμε τη συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, αλλά οι χώρες που εμπλέκονται στη συμφωνία θα πρέπει επίσης να εκληρώσουν τις υποσχέσεις τους", δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στην πόλη Μασάντ που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η προμήθεια πυρηνικών καυσίμων για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης αποτελεί μία ευκαιρία για το Ιράν να εκτιμήσει "την εντιμότητα" των μεγάλων δυνάμεων και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Το σχέδιο που προτάθηκε από την ΙΑΕΑ, προέβλεπε, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, το Ιράν να παραδώσει έως τα τέλη του 2009, 1.200 κιλά των αποθεμάτων ουρανίου με επίπεδο εμπλουτισμού λιγότερο από 5% προκειμένου αυτό να εμπλουτιστεί κατά 19,75% στη Ρωσία, πριν η Γαλλία το μετατρέψει σε "πυρήνες", καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα ζητήσει δύο βασικές αλλαγές στο διεθνές σχέδιο συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής -και όχι άπαξ- αποστολής του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό, γράφει σήμερα φιλοκυβερνητική εφημερίδα Javan.

Η εφημερίδα γράφει επίσης, χωρίς να αναφέρει πηγή, ότι η Τεχεράνη επιθυμεί "ταυτόχρονη ανταλλαγή", δηλαδή να λάβει καύσιμα για τον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη, την ίδια στιγμή που θα αποστείλει εκτός χώρας το ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιο.