Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Μακελειό στην Πεσαβάρ

Τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστη αγορά της Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό επίσημης και νοσοκομειακής πηγής, ενώ δεκάδες τραυματίες έχουν παγιδευθεί στα ερείπια.

«Έχουμε παραλάβει περισσότερες από 50 σορούς, μεταξύ των οποίων 12 γυναίκες και πολλά παιδιά. Υπάρχουν σχεδόν 150 τραυματίες», δήλωσε νωρίτερα ιατρική πηγή από το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Πεσαβάρ Λέιντι Ρίντινγκ Χόσπιταλ.

«Η ταραχή είναι μεγάλη. Υπάρχουν ακρωτηριασμένα μέλη, άνθρωποι καμένοι, πτώματα, τραυματίες. Δεν μπορώ να μετρήσω ακριβώς, όμως ο απολογισμός μπορεί να φθάνει και τους 70 νεκρούς», πρόσθεσε.

Πολλά θύματα είναι εγκλωβισμένα στα ερείπια, έπειτα από την κατάρρευση πολλών μαγαζιών και ενός κτιρίου που βρισκόταν κοντά στην αγορά, δήλωσαν διασώστες και αξιωματούχοι.

Προηγούμενος απολογισμός νοσοκομειακής πηγής έκανε λόγο για 43 θανάτους και περισσότερους από 80 τραυματίες. «Ήταν μια τεράστια έκρηξη, η οποία ακούστηκε σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη», εξήγησε αξιωματούχος της αστυνομίας. «Ήταν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο», πρόσθεσε.






Πλάνα που μεταδόθηκαν από πακιστανικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν μαγαζιά κατεστραμμένα και από τα ερείπια να βγαίνει καπνός, ενώ αστυνομικοί απομάκρυναν πανικόβλητους κατοίκους και πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες μιας πυρκαγιάς που μόλις είχε ξεσπάσει.

«Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε. Αυτή η συνοικία είναι η πιο πολυσύχναστη της πόλης», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι «Εξπρές» αξιωματούχος της τοπικής διοίκησης. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση καμικάζι.

Η έκρηξη, η οποία προκάλεσε τη δημιουργία ενός μεγάλου κρατήρα και αποδέσμευσε πυκνό μαύρο καπνό, συνέβη μερικές ώρες μετά την άφιξη στην Ισλαμαμπάντ της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον για τριήμερη επίσκεψη.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει ακόμη υπάρξει ανάληψη ευθύνης, εγγράφεται, ωστόσο, στο κύμα των επιθέσεων που οργανώθηκαν από το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), οι οποίες προκάλεσαν περισσότερους από 200 θανάτους μόνο τον Οκτώβριο.

Η Πεσαβάρ βρίσκεται στις παρυφές των περιοχών των φυλών, όπου Πακιστανοί Ταλιμπάν και μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έχουν ισχυρές βάσεις. Η πόλη επλήγη από επτά επιθέσεις στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών.