Το εγχείρημα παρακολουθείται από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού, στο οποίο έχουν ήδη πιάσει δουλειά ο Θ. Καρούνος και ο Χρ. Μπούρας. Ο πρώτος ήταν σύμβουλος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχε στην επιτροπή e-government του κινήματος.
Οι άμεσες προτεραιότητες είναι τρεις:
α) Ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών στο Δημόσιο με αυτοματοποιημένες παραμέτρους. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνεται χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα.
Η κυβέρνηση θα καταφύγει στην εξεύρεση έτοιμου προγράμματος από την αγορά, ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
β) Με τον ίδιο τρόπο θα «τρέχουν» οι προμήθειες στο χώρο της υγείας.
γ ) Στο μικροσκόπιο έχουν μπει περί τα 200 υπό παραλαβή έργα πληροφορικής.
Τι προβλέπει ο ευρύτερος σχεδιασμός;
*Ολοι οι φορείς του Δημοσίου θα διαθέτουν ελεύθερα όλα τα δημόσια δεδομένα. Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και ανταλλαγή εγγράφων.
*Δημοσιοποίηση δαπανών νομικών προσώπων.
*Ηλεκτρονική καταχώριση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» με διασταύρωση στοιχείων.
*Πρόγραμμα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
*Εθνικά ηλεκτρονικά μητρώα με διαλειτουργικότητα μεταξύ τους, ώστε να αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας των «υπηρεσιών μιας στάσης». Θα αφορούν θέματα δημοτολογίου, χαρτογράφησης, φορολογίας, κοινωνικής ασφάλισης.
*Ψηφιακό πιστοποιητικό και ηλεκτρονικό «βιβλιάριο συναλλαγών». Ηλεκτρονική συνταγογραφία για έλεγχο της σπατάλης στα φάρμακα και μείωση του χρόνου έκδοσης συντάξεων.
*Ψηφιακές συναλλαγές (τιμολόγια - αποδείξεις) ώστε να γίνεται διασταύρωση και έλεγχος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
*«Ανοιχτή πολεοδομία». Μέσω διαδικτύου η ροή έκδοσης και έγκρισης των αδειών.
*Εθνικό Παρατηρητήριο Τιμών προϊόντων.
Πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά; Περίπου 1 δισ. ευρώ, όταν το όφελος από το νέο σύστημα μόνο για τις προμήθειες του Δημοσίου θα είναι 800 εκατ. ευρώ ετησίως.