Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν συνεκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το απόγευμα της Πέμπτης, μία ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον του γραφείου του ΟΗΕ στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Όπως ανακοινώθηκε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν αναμένεται να ενημερώσει το 15μελές Συμβούλιο στη συνεδρίαση που αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).

Η συνεδρίαση συνεκλήθη από τον πρέσβη του Βιετνάμ Λε Λουόνγκ Μινγκ, ο οποίος προΐσταται του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό τον μήνα και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ο ΟΗΕ επανεξέτασε την Πέμπτη τα μέτρα ασφαλείας στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού στην Καμπούλ, Νταν ΜακΝόρτον. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι το προσωπικό έλαβε την εντολή να περιορίσει τις μετακινήσεις του από το σπίτι στην δουλειά. «Μας είπαν να είμαστε σε εγρήγορση, να έχουμε ανοιχτά τα ραδιόφωνα και τα κινητά μας τηλέφωνα πάντα φορτισμένα και σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν δήλωσε ότι δεν θα αποσυρθούν άλλα στρατεύματα από το Αφγανιστάν τις επόμενες ημέρες «αν η κατάσταση συνεχίσει να χειροτερεύει στη χώρα». «Ναι, η κατάσταση στην Καμπούλ χειροτερεύει και σας το λέω ξεκάθαρα ότι, αν η κατάσταση χειροτερέψει, δεν θα αποσυρθούν άλλα στρατεύματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός την επομένη της επίθεσης των Ταλιμπάν κατά του προσωπικού του ΟΗΕ.