Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση Προβόπουλου με Παπακωνσταντίνου

Το έλλειμμα και ο προϋπολογισμός βρίσκονται επί τάπητος στο νέο ραντεβού που έχουν αυτήν την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Η συνάντηση διεκόπη για λίγο καθώς υπήρξε απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα. Ωστόσο, η συνάντηση συνεχίζεται και στο τέλος της θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Φόντο της συνάντησης είναι και οι προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει η Moody's τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους ενός ακόμη οίκου αξιολόγησης, του Fitch, για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα υπό αναθεώρηση τέθηκαν οι αξιολογήσεις «Α1» του οίκου για ξένη και εγχώρια ισοτιμία, ενώ οι αξιολογήσεις για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις μένουν «Aaa», όπως και της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

«Η συρρίκνωση της δημοσιονομικής θέσης εγείρει σοβαρές ερωτήσεις σχετικά με τη διατηρησιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών», λέει μεταξύ άλλων ο Arnaud Mares αντιπρόεδρος της Moody’s S