Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Τεταμένες οι σχέσεις Βενεζουέλας-Κολομβίας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε ότι δυο πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της Κολομβίας (Departamento Administrativo de Seguridad, DAS) συνελήφθησαν για κατασκοπεία, αυξάνοντας κι άλλο την διμερή ένταση.

Σύμφωνα με τον Τσάβες, οι πράκτορες συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν αξιωματούχους της Βενεζουέλας για να τους αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με το στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας, τις στρατιωτικές της μονάδες κ.λπ.

«Θα δικαστούν βάσει του νόμου στη Βενεζουέλα [...] τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά [...] συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω, να ασκούν κατασκοπεία και δεν είναι η πρώτη φορά [...] δεν θα τους αφήσουμε ελεύθερους», τόνισε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια των εργασιών του κυβερνητικού συμβουλίου, αποσπάσματα του οποίου μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε επίσης ότι πίσω από τους συλληφθέντες βρίσκεται «το χέρι της CIA και της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Πάντως, ούτε ο Τσάβες, ούτε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Φρανσίσκο Αρίας Κάρδενας που ανακοίνωσε τις συλλήψεις έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τους υπόπτους.

Η DAS εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο διέψευσε ότι έχει στείλει πράκτορες στη Βενεζουέλα για να κατασκοπεύσουν τη χώρα ή να επιχειρήσουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.

Οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών είναι τεταμένες. Νωρίτερα εφέτος, ο Τσάβες είχε αναστείλει τις σχέσεις και μείωσε το διμερές εμπόριο λόγω της απόφασης της κυβέρνησης στην Μπογοτά να επιτρέψει σε στρατεύματα των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν επτά βάσεις στο κολομβιανό έδαφος.

Η ένταση κλιμακώθηκε το Σαββατοκύριακο μετά τους φόνους 10 μελών μιας ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κολομβίας μέσα στο έδαφος της Βενεζουέλας, υπόθεση που το Καράκας ανακοίνωσε ότι ερευνά. Να υπάρξει έρευνα ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Χάιμε Μπερμούδες.

Η κυβέρνηση Τσάβες εκτίμησε ότι η απαγωγή και η δολοφονία των ποδοσφαιριστών αποτέλεσε άλλη μια πράξη του εμφυλίου που μαίνεται στην Κολομβία τέσσερις δεκαετίες.

Πληροφορίες ανέφεραν πως την απαγωγή και δολοφονία των ποδοσφαιριστών - μερικοί από τους οποίους «ενδέχεται» να ήταν παραστρατιωτικοί, έκαναν μέλη της οργάνωσης Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN).