Ενισχύεται συνεχώς το αντι-εμβολιαστικό κίνημα για τη νέα γρίπη στην Ελλάδα. Έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο, ενώ πριν από έναν μήνα το ποσοστό άρνησης ως προς τον εμβολιασμό δεν ξεπερνούσε το 33,3%. Αυτό δείχνει –μεταξύ άλλων- πανελλαδική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) την οποία παρουσιάζει το protothema.gr.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «σκέφτεστε να εμβολιαστείτε μόλις είναι διαθέσιμο το εμβόλιο εσείς ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού σας;» «σίγουρα όχι» απαντά το 51,3% και «μάλλον όχι» το 15% των ερωτηθέντων. Το ποσοστό άρνησης χορήγησης του εμβολίου έχει σταθερή αυξητική τάση το τελευταίο δίμηνο που βρίσκεται η σχετική έρευνα σε εξέλιξη, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Στην απαρχή της έρευνας «σίγουρα όχι» στον εμβολιασμό έλεγε το 33,3% και «μάλλον όχι» το 14% των ερωτηθέντων. Συνεπώς, από τις δύο πρώτες εβδομάδες του περασμένου Σεπτεμβρίου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι προσβληθέντες από την πανδημία… ανασφάλειας στη χώρα μας τείνουν να διπλασιαστούν.
Οι ειδικοί έχουν εξηγήσεις για αυτό. «Οι συγκρούσεις των επιστημόνων, ιδίως εκείνων που συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας, ο φόβος για τις παρενέργειες του σκευάσματος, η περιβόητη δήλωση συναίνεσης για τον εμβολιασμό η οποία τελικώς ανακλήθηκε, -έχοντας καταφέρει ωστόσο να κάνει μεγάλη ζημιά- και τέλος, η πεποίθηση ότι η νόσος είναι πολύ ελαφριά ώστε δεν χρειάζεται ο εμβολιασμός, αποτελούν τις τέσσερις αιτίες που έχουν μετατρέψει την υπόθεση του πανδημικού εμβολίου σε μείζον ζήτημα στην Ελλάδα» παρατηρεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Άγγελος Χατζάκης.
Όχι στον εμβολιασμό, ναι στο κλείσιμο των σχολείων
Την ίδια στιγμή, που οι Έλληνες… βροντοφωνάζουν «όχι» στον εμβολιασμό, λένε «ναι» στο κλείσιμο των σχολείων ως μέτρο που πρόκειται να ανακόψει την πανδημία. Το συγκεκριμένο ζήτημα διερευνήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους ερευνητές στο σύνολο των νοικοκυριών με παιδιά. Το 59, 8% των ερωτηθέντων γονιών θεωρούν ότι το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να αποδειχτεί αποδοτικό μέτρο εάν γίνει υπό τις σωστές προϋποθέσεις. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχουν άμεση λύση για τη φύλαξη παιδιών σε περίπτωση προσωρινού «λουκέτου» στο σχολείο. Το 12,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πως θα το χειριστεί και το 3,4% αναφέρει ότι θα αναγκαστεί να προσλάβει άτομο για τη φύλαξη των παιδιών του.